Újabb gond a lengyel marhahússal – atipikus kergemarhakór felbukkanását jelentették

ma7 2019. február 04., 20:16

A lengyel hatóságok egy atipikus kergemarhakór (BSE) esetet jelentettek egy a cseh határhoz közel eső farmról. A világ közvéleményét a lengyel hatóságokra hivatkozva az Állategészségügyi Világszervezet jelentette be. A Reuters információi szerint a fertőzött állatot elaltatták a Liberechez közeli Mirsk városában.

A tudomány jelenlegi állása szerint prionok okozzák a szarvasmarhák szivacsos agyvelőelfajulását (angolul:Bovine spongiform encephalopathy) amelyet tévesen (!) kergemarhakórnak neveznek, és már macskák esetében is leírták a nyércek ún. Aleuti betegségét, a juhok surlókórját (scrapie), az emberi Creutzfeldt–Jakob-szindrómát és a Pápua Új-Guineai "foré" törzs bennszülötteinél honos „nevető halál”-t, a kurut.
A prionok fehérjetermészetű fertőző ágensek. A gazda fehérjéit képesek magukhoz hasonlóan hibás térszerkezetűvé, így újabb prionná tenni.
Ha a hús hevítése nem kellő hőfokon történik, ez a fehérje nem denaturálódik, és továbbra is fertőző marad. Ez történhetett Angliában, mikor surlókórban elhullott juhok teteméből készítettek húslisztet a marháknak, és a húst az eljárás során nem hőkezelték az előírás szerinti mértékben. Bizonyos szerzők szerint viszont a hőkezelés sem megoldás, mivel a prionfehérjék 300 Celsius-fok felett is megőrzik a szerkezetüket.
Forrás: HNonline.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS