2018. december 23., 08:14

Magyarország a térség legmodernebb haderejét építi

Az elmúlt héten is komoly horderejű bejelentéseket tett a magyar hadügyi vezetés a haderőfejlesztés területén. A magyar lapok is kiemelt témaként kezelték ezt a témát, hiszen ajándékként valóban az egyik legfontosabbat hozzák a karácsonyfa alá – a biztonságérzet növekedését.

leopard-2.jpg
Médialapozó

A 888.hu szerint a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program (Zrínyi 2026) végre látható szakaszába érkezett, s hol van még 2026!

Felújított Mi-24-esek, Mi-8-asok és Mi-17-esek. Új könnyű, többcélú Airbus H145M típusú katonai helikopterek. Szintén új, közepes kategóriájú, többcélú Airbus H225M típusú katonai szállítóhelikopterek. Csapatszállító Airbus A319-esek. Dassault Falcon 7X típusú futárgépek. Zlin Z-242L típusú kiképzőgépek.

Leopard 2 A7+ harckocsik és Panzerhaubitze 2000-es önjáró lövegek. Új, cseh licences, Magyarországon gyártott P-07 és P-09 típusú pisztolyok, BREN 2 típusú gépkarabélyok és SCORPION EVO 3 típusú géppisztolyok. Csütörtökön pedig döntés született a SAMOC (egy légvédelmirakéta-vezetési rendszer) beszerzéséről is, amit szintén az Airbus szállít a Magyar Honvédségnek (MH).

A portfolio.hu  már egyenesen arra keresi a választ, hogy a frissen beszerzett Leopard 2 A7 tankok apropóján, hogy mire is mennének az új magyar harckocsik, Putyin rettegett szupertankja ellen, azaz, mit tud ez a típus, az Armata T-14-eshez, Oroszország büszkeségéhez képest.

Persze megjegyezik, hogy ez a két típus még egy esetleges háború esetén sem valószínű, hogy valaha találkozik majd a csatamezőn. A Leopard 2A7 típusból már több ezer darab készült, míg a T-14-esből csupán kisszériás gyártás valósult meg és nem is várható tömeggyártás. Ugyanis az oroszoknak, túl magas a harckocsi előállítási költsége, és Oroszország mindig is a tömeggel tudott győzni.

A mandiner.hu  Demko Attila jegyzetét közli, akinek a véleménye azért is érdekes, mert nem rég távozott a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért felelős főosztályának vezetői posztjáról, illetve ő jegyzi az elmúlt időszak egyik nagysikerű geopolitikai thrillerét, a Máglyatüzet.

Véleménye szerint a most elindult, legmodernebb, világszínvonalú tankokra és helikopterekre épülő haderőfejlesztés újra

az erős hadseregek közé fogja emelni a magyart.

Demko szerint, a Zrínyi 2026 program elsősorban képesség-visszaszerzés, egy adósság törlesztése, mert Magyarország páratlan módon elhanyagolta haderejét a rendszerváltás óta. Az orosz államadósságból érkező technikán és az első Orbán kormány alatt elindított Gripen programon túl alig volt fejlesztés, közben viszont komoly képességek tűntek el. Tehát azt a sztereotípiát, hogy a magyar hadsereg egy kicsi, gyenge, az ország védelmére alkalmatlan haderő, csak a 2004-2009 közötti, minden korábbit felülmúló leépítések tették valósággá.

Ekkor a Magyar Honvédség nehéztechnikáját és gyakorlatilag teljes tüzérségét felelőtlenül eladták/elajándékozták.

Kitér arra is, hogy miért is fontos ez, ha Magyarország NATO és EU tagállamokkal, vagy oda tartó országokkal (Ukrajna és részben Szerbia) van körbevéve? - Azért, mert az extrémen naiv lelkeken kívül józan ésszel mindenki számára felfogható, hogy alapvetően a szomszédos országok képessége számít, ha biztonságban akarjuk tudni magunkat, nem pedig a szándékaik.

A szándék gyorsan, hónapok, napok alatt is változhat, míg a képességek kiépítése legalább egy évtized.

Van olyan szomszéd, amely szűk harminc év alatt kétszer is szövetségesből háborús ellenség lett, és amely 1989-ben, sőt a kilencvenes évek végén is tett fenyegető katonai lépéseket. Egy másik, a volt Jugoszlávia légiereje bombázott magyar területet 1991-ben, légteret pedig több százszor sértett. Egy harmadik most is tesz, egyelőre csak retorikai szintű, de fenyegetésként is értékelhető megnyilvánulásokat. A NATO- és az EU-tagság jó dolog, és jelen pillanatban a magyar biztonság alapja, de egy felelős politika nem indulhat ki abból, hogy ez mindig így marad.

A magyar haderő fejlesztése tehát elsősorban önérdek, de szövetségi érdek is.

Magyarország tehát újra szavatolni tudja majd saját biztonságát, és a jelenleginél sokkal hasznosabb szövetséges tud lenni, ami külpolitikailag kamatoztatható.

Demko Attila szerint a Zrínyi 2026 teljes képe még nem rajzolódott ki, de ami már látszik, az tényleg rendkívül biztató, és több ponton felülmúlja azt, amiről korábban hallani lehetett.

A megrendelt helikopterek, harckocsik és tüzérségi eszközök számszerűen is megfelelnek a haza alapvető védelmi igényeinek. De az igazi nagy hír az, hogy

túlnyomó részben nem használt eszközökről van szó, hanem a legmodernebb, vadonatúj verziókról.

A H145M  és a H225M helikopterek hatalmas minőségi ugrást jelentenek a Mi-8/17 flottához képest mind fegyverzetükben, mind képességeikben, mind pedig számukban. Harminchat működő, bevethető helikoptere az MH-nak már nagyon régen nem volt. Ez a szám egyébként nagyobb, mint amiről korábban szó volt, így különösen pozitív a meglepetés. Ez egy nagyobb, modernebb, jobb túlélő képességű helikopter erő lesz, mint szinte bármi, ami a térségben van/lesz.

Negyvennégy bevethető harckocsija sem volt a Honvédségnek már jó ideje. Nemsokára pedig a világ legjobb tankja,

a Leopard 2 A7+

alkotja majd az MH szárazföldi ütőerejének gerincét. Az A7+ messze fejlettebb, mint bármi, ami Ausztria kivételével a környéken van. De nyugati szomszédunk is csak Leopard A4-essel rendelkezik, ami egy korábbi, sebezhetőbb verzió.

Demko kitér a kritikákra is, arra, hogy már elindult itthon egy kritikahullám a Leoparddal kapcsoltban, azt állítva, hogy az Szíriában nem teljesített jól. A valóság az, hogy A4-esekkel szenvedtek veszteségeket a törökök, az A7+ pedig sokkal jobb a kilencvenes évek színvonalát jelentő A4-nél. Ráadásul sokszor olyan körülmények között vetették be a török harckocsikat, amelyekben nem kellett volna. Nincs sebezhetetlen harckocsi, számos amerikai Abrams sem úszta meg a bevetést hasonló körülmények között Irakban vagy Jemenben. A T-55-ös, T-64-es vagy T-72-es harckocsik (vagy azok a szomszédos országokban gyártott változatai) gyakorlatilag

még nagyobb tömegben is esélytelenek egy jó védelmi pozícióban lévő A7-tel szemben.

Demkó szerint a PzH 2000 is kiváló választás, de a 24 darab, bár lőtávolsága és egyéb paraméterei sokkal jobbak, egyes tüzér kollégák véleménye alapján, annyit nem fog tudni, amit a Gyurcsány kormány által elkótyavetyélt hatszor akkora darabszámú 122 mm-es Gvozdika tudott. De ez csak a számok miatt lehet (24 versus 144 darab), ha egyáltalán igaz. Az biztos, hogy több mint negyven kilométerre a Honvédség a FROG-7 rakéták kivonása óta nem tudott ellőni.

Az eddig bejelentett beszerzések persze nem jelentik azt, hogy a Zrínyi 2026 teljes lenne. Lehet, hogy jönnek még tüzérségi eszközök, ha nem is önjárók. Az viszont biztos, hogy a légvédelem is új eszközökre szorul, és a BTR-80-asok sem felelnek meg a kor követelményeinek. Itt, és még jó pár kevésbé látványos területen, számíthatunk új bejelentésekre.

Mit fog tudni ez a Magyar Honvédség regionális összehasonlításban?

Arra Magyarország természetesen önmagában esélytelen, hogy egy Oroszország méretű potenciális ellenféllel szemben megvédje magát. Papíron egyébként egy Ukrajna méretű állammal szembeni önvédelem is kétséges, de ha a Zrínyi 2026 minden eddig ismert eleme megvalósul, az egyébként évről évre fejlődő ukrán haderő számára is elrettentő erőt jelentenek majd a magyar képességek.

A román haderő ma sokkal erősebb, és a haderő-fejlesztési céljai is ambiciózusabbak a magyarnál, már ha az ország megingott gazdasági helyzete engedi a végrehajtásukat. Ha igen, a két ország közötti most nagyon nagy képességkülönbség megmarad. A szárazföldi erő tekintetében Magyarország kicsit felzárkózik, míg a most gyenge román légierő jelentősen erősödni fog.  Az MH várhatóan a fejlesztési program végére elérhet vagy megelőzhet olyan ma egyértelműen erősebb haderőket, mint a szerb vagy az osztrák, bár nagyon komoly haderőfejlesztések folynak a többi szomszédnál is.

Demkó Attila írása végén így összegez: a 2004-2009 között gyakorlatilag lefegyverzett MH ledolgozza a jelentős részben az akkori politikai vezetés kreálta hátrányát, és közvetlen térségünkben csak két jóval komolyabb hadsereg marad: a román és az ukrán. Tehát nem a térség legerősebb, de mindenképpen a legmodernebb hadereje épül, tényleg a legújabb, és sokszor az elérhető legjobb haditechnikával.

Reméljük sohasem lesz szükség arra, hogy békefenntartó műveleteken túl használjuk a beszerzett fegyvereket. A hadsereg egy olyan biztosítás, amely minél erősebb, annál kevésbé valószínű, hogy valaha használni kelljen.

Az új Magyar Honvédség, ha minden bejelentett beszerzés teljesen megvalósul,

egy erős hadsereg lesz.

leopard-2.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék