Kellemetlen meglepetés – erőteljesen lassul a szlovák gazdaság növekedése

2019. augusztus 14., 11:55
ma7 | TASR Matus Tibor

Az előző évhez viszonyítva a második félévben a GDP növekedése erőteljesen, 1,9 százalékra lassult az első félévi 3,7 százalékos növekedésről – tette közzé a Statisztikai Hivatal előzetes gyorsbecslésében. A szezonális hatásokat figyelembe véve a második negyedéves növekedés 2,5%, az előző negyedévhez képest 0,4 százalékos a növekedés. A Statisztikai Hivatal a végleges adatokat szeptember 6-án teszi közzé.

valsag.jpg
Fotó: depositphotos.com

Szlovákia így jelentősen elmarad Csehországtól, ahol a GDP növekedése 0,6 százalékkal nagyobb volt, mint az első negyedévben, illetve elmarad a magyar 1,1 százalékos emelkedéstől.

A szlovák gazdaság fejlődése meglepte az elemzőket, illetve a jóslással foglalkozó szakembereket, akik általánosan a második negyedévre 3,3 százalékos növekedést jósoltak az előző év azonos időszakához képest, illetve 0,7 százalékost az első negyedévhez képest.

A pénzügyminisztérium már júniusban csökkentette a növekedési kilátásokat 4 százalékról 3,5-re, elsősorban az eurozóna lassulása miatt. A külső hatások miatt, a belső fogyasztás csökkenését várta a pénzügyi tárca – reménykedve, hogy az autóexport majd tompítja ezeket a hatásokat. Sajnos az autóexport is negatív számokat produkált júniusban.

Az elemzők csalódottak

Bár több egyedi hatással is magyarázzák, de már feltételezik, hogy az európai gazdasági folyamatok, a brexit, vagy a globális gazdaságban erősödő protekcionizmus miatt,

a közeljövőben nem igazán várhatjuk a szlovák gazdaság látványos felívelését.

Inkább a további lassulásra számíthatunk, mivel Szlovákia gazdasága nyitott, erőteljesen exportorientáltak vagyunk. Hat ránk a német lassulás, illetve Kínából sem érkeznek jó számok.

Többen a jelentős lassulást elsősorban a júniusi rossz külkereskedelmi folyamatokkal magyarázzák.

Az éves GDP növekedési becsléseiket a bankok elemzői 2,5-3,4 százalékra csökkentették.

Azzal számolnak, hogy a szlovák gazdaságra rosszabb idők várnak, amelyre nem igazán készült fel.

Hiányoznak az elmaradt beruházások. A gazdasági növekedést elsősorban az új munkaerő csatasorba állítására alapozták és nem a munkatermelékenység növelésére.

Ez folyamatos bérnövekedéshez is vezetett, ami nem tett jót a szlovák versenyképességnek. Szlovákia az utóbbi években jelentősen elmarad az innovációk tekintetében is, és megmaradt a manuális munkánál, az összeszerelésnél, ahol a versenyképességre jelentősen hat a bérköltség.

A szakértői oldalról bírálják a jelenlegi koalíciót, hogy nem jól használta ki a „jó időket”, mivel a lassulás idején már jelentős ösztönzőket semmilyen kormány sem tud bevetni 

Pénzügyi impulzus számára a mozgástér behatárolt, és Szlovákia a „jó időkben” nem tudta konszolidálni a közkiadásait, illetve az ekkor keletkezett gazdasági extrateljesítményét szó szerint felette.

Kapcsolódó cikkeink