HIRDETÉS

A hackerek a legnagyobb szlovák bank klienseinek jelszavára vadásznak

hirek.sk 2016. január 11., 16:36
POZSONY. A legnagyobb szlovák bank csalókra figyelmeztet. A Szlovák Takarékpénztár ügyfelei ugyanis nemrég hamis e-maileket kaptak, amelyben a hozzáférési adataikat próbálják kicsalni tőlük. „A bank soha nem kér információkat a számlákról, telefonszámokról, bejelentkezési adatokról, az elektronikus bank szolgáltatásainak kódjairól vagy a bankkártyákról” – figyelmeztet a takarékpénztár.

Az elektronikus postai üzenet és a csalók weboldala azt sugallja, hogy a bank valódi weboldaláról van szó. Bár a hackerek e-mailjének feladója a Szlovák Takarékpénztár, első látásra nyilvánvaló, hogy az e-mailt hamis címről küldték el. A levél tárgya: „A folyószámla aktualizálása-Szlovák Takarékpénztár!”

A teljes üzenet szlovák nyelven íródott, de sok benne a nyelvtani-stilisztikai hiba. Az ilyen jellegű e-mailt megnyitás nélkül javasoljuk kitörölni. A feladó e-mail címe és a levél tárgya változhat” – figyelmeztet Marta Cesnaková, a bank szóvivője.

A hamis e-mailek rámutatnak a hamis weboldalra is. Ha megnézzük a címet tartalmazó sort, látható, hogy nem a bank honlapjáról van szó. A hamis weboldal előtt nem található a „https”  biztonsági betűsor. Az ügyfelet e-mailcíméről a hamis oldalra irányítják, ahol felszólítják őt személyes adatainak megadására. A hamis oldalon vannak kitöltésre váró rubrikák, amelyek az internetbanking oldalán nem találhatóak.

A hamis e-mail cím által elkövetett csalás, az ún. phishing nem jelent újdonságot. A figyelmeztetések ellenére évente történik néhány rablás. A takarékpénztár néhány tanácsa, hogyan védjük meg magunkat az ilyen jellegű támadások esetén:

  • Ne töltsön ki semmilyen adatot a hitelkártyával és a GRIDE kártyával kapcsolatban, ne adjon meg sms-kódot a számla feloldására! A mi bankunk soha nem kér információt számlákról, telefonszámokról, bejelentkezési adatokról, az elektronikus bankrendszer szolgáltatásainak kódjairól vagy bankkártyákról.

  • Ne nyisson meg a hamis e-mailben semmilyen linket, csak a bank hivatalos oldalán jelentkezzék be, illetve közvetlenül a https://ib.slsp.sk oldalon! A címet tartalmazó sorban ellenőrizze, a biztonságos https protokollal jelentkezik-e be.

  • Ha Ön megnyitotta az e-mailben található üzenetet, megnyílik egy oldal, amely hasonlít a Szlovák Takarékpénztár internetbankinges oldalához. Ellenőrizze, a címet tartalmazó sorban ott van-e a biztonság jelképe – a zár ikonja és a https protokoll és a cím. Ha a zárra klikkel, meggyőződhet arról, kinek a nevére állították ki a biztonsági certifikátumot. Ha az ib.slsp.sk található ott, akkor Ön jó címen van. Abban az esetben, ha hiányzik a zár ikonja, vagy ha a certifikátumot más címre állították ki, ne jelentkezzék be, mert akkor hamis oldalon van! Ne adjon meg semmilyen adatot!

  • Ha bármilyen kétségek merülnek fel, ne írjon be az oldalon semmilyen bejelentkezési adatot: sem a bejelentkezési nevet, sem a jelszót!

  • Ha mégis kitöltötte az adatokat, lépjen kapcsolatba az ügyfélközponttal! A csalók ugyanis felhasználhatják az adatait az internetbanking szolgáltatásaihoz.

  • Ha Ön gyanús tranzakciókat fedez fel az oldalon, azonnal lépjen kapcsolatba a bankkal! - olvasható tehát a Szlovák Takarékpénztár ügyfeleinek szánt tanácsadásában.

Forrás: Aktuality.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS