2021. november 16., 17:11

A szabad egyetemekért és főiskolákért tüntettek ma Pozsonyban - VIDEÓVAL

32 év után ismét kulcsok csörögtek a Szabadság téren Pozsonyban. A diákok és tanárok együtt protestáltak az oktatási minisztériumtól származó felsőoktatási törvény módosítása ellen.   

tüntetés Pozsony 2021.11.16.
Fotó: Tóth Tünde

A Felelős Tiltakozás a Szabad Egyetemekért százakat mozgatott meg. Voltak intézmények, amelyek buszt indítottak, hogy részt vehessenek a tüntetésen. 

Az eseményt a Komenský Egyetem szervezte a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem (STU), a Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem és a főbb egyetemi képviseletekkel, mint a Szlovák Rektori Konferencia, a Felsőoktatási Intézmények Tanácsa, illrtve a Felsőoktatási Intézmények Hallgatói Tanácsa.

Az STU rektora, Oliver Moravčík szerint ez a menet és a további ellenkezés egyértelmű bizonyítékok arra, hogy sok minden forog kockán.
A felszólalók közt volt még a nagyszombati egyetem dékánja, aki dehonesztálónak nevezte a javaslatot, több diák és volt egyetemi hallgató is megszólalt, akik külföldi élményeiket és tapasztalataikat hozták párhuzamba a szlovákiai felsőoktatási normákkal és a készülő reformmal, valamint elutasították azt, hogy ne választhassák meg, hogy neves pedagógusok és professzorok tanítsák őket. 


A javasolt módosítással szembeni legalapvetőbb kifogások a tudományos szabadságjogok számos megsértése ellen szólalnak. Kifogásolják a rektorválasztást, a dékáni poszt új szerepét. Az akadémiai szenátus hatásköreinek javasolt csökkentése ellen is alapvető fenntartásaik vannak. Az egyetemek nem értenek egyet a habilitációs és beiktatási eljárások akkreditációs folyamatainak elkülönítésével sem.


A tiltakozáson jelen volt Mózes Szabolcs és Rigó Konrád is, akik elmondták, beadták az oktatásügyi minisztériumba az általuk négy pontba összefoglalt javaslatokat és petíciót is.

Videó:  ma7

Elmondták, fontos lenne, ha a diákokról nem döntenének az ő kizárásukkal. 

Lelkes Dominik, a Comenius Egyetem hallgatója is fontosnak tartotta a részvételt, több ponton is rávilágított arra, miért sántít, finoman fogalmazva, a módosítási javaslat. 

Videó:  ma7

A tüntetést azzal a gondolattal zárták, hogy ha nem vonják vissza a javaslatot, további tiltakozások várhatóak. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!