Múzeumok éjszakája 2021

Szenci Múzeum
Esemény kezdete
Esemény vége

A járványellenes intézkedések fokozatos feloldásának köszönhetően idén a szokásos időpontban valósul meg a Múzeumok Éjszakája c. rendezvény. 2021 május 15-én, azaz már ezen a szombaton várjuk Önöket múzeumunkban 15.00 és 21.00 között. Állandó tárlatainkon túl a következő kiállításokat tekinthetik majd meg:  

Az „Önök hozták” c. kiállítás az elmúlt 5 év gyűjteménygyarapításának a legérdekesebb darabjait mutatja be. Milan Žiak édesvízi halakat bemutató kiállítása a „Vizeink felszíne alatt” címet viseli. Az érsekújvári Thain János Múzeum kiállítása „Első köztársaságok” címmel az 1918–1919-es évekbe kalauzolja el Önöket, miközben Ausztria-Magyarország megszűnésével, Csehszlovákia megalakulásával, a demarkációs vonalak változásával és a vonatkozó fegyveres konfliktusokkal foglalkozik. A mai Pozsony megye területének Csehszlovákiába való bekebelezését, valamint a korabeli cseh és szlovák politikai, kulturális, gazdasági élet személyiségeit mutatja be a „Csehszlovákia megalakulásánál álltak” című kiállítás, amely a Pozsonyi Állami Levéltár és Modori Fióklevéltára, valamint több intézmény együttműködésének az eredménye. Az időszakhoz közeli a múzeum saját kiállítása, amely a „Szenc környékie és az első világháború” címmel tekinthető meg.

Online-eseményként 19.00-tól egy előadást tekinthetnek meg, amelyben Mgr. art. Andrej Šoka restaurátor az egykori szenci uradalmi fogadó maradvány-épületének felújítási munkálatait mutatja be. Az előadás a következő címen lesz elérhető:  https://www.facebook.com/mestskemuzeumsenec

 A múzeum munkatársai