„Benne volt minden magyar szívben” – Blaha Lujza emlékezete

Csillagház
Esemény kezdete

Szeptember 8-án  "Benne voltál minden magyar szívben "  c. Blaha Lujza emlékezetéről  tart előadást  Dr. Gajdó Tamás, PhD. színháztörténész a rimaszombati Csillagházban 17.30 órai kezdettel születésének 170. évfordulója alkalmából.

 

Ezt megelőzően megkoszorúzzák Blaha Lujza Rimaszombat Fő terén álló szobrát 16.30 órai kezdettel.

 

Blaha Lujza egyike volt a magyar színháztörténet legjelesebb művésznőinek. Vidéken kezdte a pályáját, aztán a fővárosban játszott; sőt a császárvárosba, Bécsbe is eljutott. A lexikonok változatos életútról és számtalan, nagy sikerrel megformált szerepről tanúskodnak. A száraz adatok azonban nem tudják kellőképpen érzékeltetni a színésznő ragyogó egyéniségét, páratlan művészi tehetségét. Kortársai sem tudták megmagyarázni titkát; azt azonban érezték, hogy nem mindennapi jelenséggel állnak szemben. Blaha Lujza nem játszott a színpadon –emberábrázolás helyett eggyé vált a megformálandó alakkal. Szász Károly 1875-ből való patetikus szavai jól jellemzik, hogyan uralkodott a színésznő közönsége felett: „Ő a valódi szemenszedett parasztleány és menyecske, kiben ugyan semmi durvaság nincs, de természetessége és valódisága nem finomult eszményivé. Ő a népdal – amint a fonóban éneklik. A pacsirta, amelyet a természet tanított énekelni. A pillangó, amint a mező virágai közt kergetőzik.”

 

Blaha Lujzát a nemzet csalogányának hívták. Már életében teret és színházat neveztek el róla. Temetésén lovas rendőröknek kellett irányítani a hatalmas tömeget. Hogyan és miért emelkedhetett ily magasra színészi pályája? S miért éppen a népszínművek bájos, szépséges, kedves, érzelmes és őszinte parasztleánya, parasztasszonya hódította meg a közönség szívét? Hogy megválaszolhassuk ezeket a kérdéseket, vallatóra kell fognunk a 19. század végének és a 20. század elejének színházi forrásait: színjátékszövegeket, kritikákat, leveleket, naplókat, fényképeket, filmtöredékeket és rajzokat.

Hol-mi

Alsósztregova

MADÁCH IMRE IRODALMI NAP

Szenc

Fehérlaposok - rockopera

Búcs

Klubmozgalmi Nagytalálkozó

Fülek

XXI. Füleki Várjátékok