Kiállítás a füleki katolikus templom felújításáról

A füleki római katolikus templom
Esemény kezdete
Esemény vége

Az augusztusi Kulturális Napok keretén belül nyílik meg a füleki római katolikus templom széles körű belső felújítását dokumentáló fotókiállítás a Városi Honismereti Múzeumban.

A tárlat képanyaga végig kíséri a Szűz Mária Mennybevételének tiszteletére szentelt, barokk stílusú templom 2015 és 2019 között zajló restaurálását, amely három szakaszból állt.

Elsőként a szentélyt, a karzatot, majd a templomhajó hátsó részét újították fel, mindezt a hívők adományainak, valamint szponzorok és a városi önkormányzat támogatásának segítségével. Ezt követően a helyi ferencesek egy nemzetközi Interreg pályázatnak köszönhetően fejezték be a főoltár és a hajó utolsó két részének rekonstrukcióját, illetve a Koháry-kápolna javításait, a magyarországi Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhellyel folytatott együttműködés keretében. A munkálatokat megelőző kutatás során bebizonyosodott, hogy a barokk festmények, szobrok és díszek a múltban többszörösen át voltak festve. 1912-ben a rozsnyói születésű Ádám Gyula és csapata az egész belső teret és annak berendezését átkenték és újraaranyozták, így a jelenlegi renoválás során éppen ez a réteg került felszínre. A munkafolyamatba párhuzamosan több szakember is bekapcsolódott.

A főoltár helyreállításán Mézes Árpád és Vajčovec Ernest szobrász-restaurátorok, valamint Mýtnik Vojtech festő-restaurátor és csapata dolgoztak, míg a hajó freskóinak felújítását Janšto Miroslav videfalvi restaurátor végezte, a falfestmények restaurálására szakosodott további munkatársaival együttesen. Az említett szakemberek számos szlovákiai műemlék és szakrális épület felújítását tudhatják maguk mögött. A hozzáértő kezeknek és a támogatóknak köszönhetően a város három legrégebbi épületének egyike ezen túl új fényben várhatja a hívőket és a látogatókat.

A kiállítás megnyitójára, melynek szervezője a Füleki Vármúzeum, társszervezője pedig a ferences kolostor, 2020. augusztus 15-én, 16:30 órától kerül sor. Az érdeklődők október 23-ig tekinthetik meg a tárlatot.