2021. március 7., 18:43

Weber: A populisták le akarják választani a jobboldalt a politikai középről

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője a Fidesz frakcióbeli tagságának megszüntetésével kapcsolatban cikket írt a Welt am Sonntag német lapba.

Fotó: AP
Manfred Weber
A jobboldali populisták le akarják választani a jobboldalt a politikai középről és a társadalom megosztására törekednek, amivel megnyitják az utat egy „baloldali Európa” előtt"

- hangsúlyozta a politikus.

Úgy fogalmazott:

Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke „nagy robajjal rácsapta az ajtót az EPP-frakcióra”, és „hatalompolitikai vágyálmai” egy európai uniós jobboldali populista párt vezetéséről szólnak.

Kifejtette: az EPP az egyik garancia a gyengébb térségek javát szolgáló, jól finanszírozott regionális politikára, a migráció korlátozására, a működőképes határvédelemre, Nyugat és Kelet megbékélésére és „összenövésére”, integrációjára.

Az EPP azt is garantálja évtizedek óta, hogy a családpolitika nemzeti hatáskör. Az EU kereszténydemokrata alapító atyái, köztük Alcide de Gasperi, vagy akár Konrad Adenauer is mind konzervatívok voltak családpolitikai kérdésekben, de hittek a demokratikus, alkotmányos államban, a „liberális demokráciában” és a társadalmi összetartás értékében.

Számukra az EU nem „önkiszolgáló bolt” volt, és nem is színpad az önös ambíciók kibontakoztatására. Ők az „európai vezető kultúra” hívei voltak, amelynek „közösségi szelleme” nemcsak egy „erős Európa” kialakulását tette lehetővé, hanem a Magyarországnak, mint az egy főre vetített támogatásokat tekintve az EU legnagyobb nettó haszonélvezőjének igen jövedelmező szolidaritást is"

– írta Manfred Weber. Hozzátette, hogy Orbán Viktor szakított ezzel az EPP-s „kereszténydemokrata örökséggel” és „nacionalista pártok nyakába borul, amelyek – amikor színt kellett vallaniuk – visszataszító előítéleteket mozgósítva, megveszekedetten harcoltak Magyarország EU-csatlakozása ellen”.

Orbán Viktor „új barátai, Wilders, Le Pen és az AfD egy első és második osztályból álló Európáról álmodnak”, ellenfeleket keresnek, megosztottságot akarnak jobb- és baloldal között és gyűlöletet szítanak. A jobboldali populisták le akarják választani a jobboldalt a politikai középről, és összekeverik a lármázást a tetterővel.

Ezzel szemben a kereszténydemokraták „a közös európai-nyugati értékek védelmezői”, elutasítják a „nacionalista egoizmusokat” és az európai társadalmak összetartására törekednek. A jobboldali populisták viszont megnyitják az ajtót egy „baloldali Európa” előtt, csak azért, hogy szert tegyenek egy „hatásosabb ellenségképre”

– írta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Hangsúlyozta: erre a „pusztító társadalmi megosztásra a politikai közép erős kereszténydemokrata pártjai jelentik a legjobb orvosságot”.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.