2020. január 3., 11:34

Naszvad a Komáromi járás negyedik városaként kezdte az új évet

Miután a szlovák kormány után ősszel a parlament is elfogadta a Naszvad várossá nyilvánításáról szóló határozatot, az 2020. január 1-vel hatályba lépett. A történelmi jelentőségű eseményt polgármesteri köszöntővel, tűzijátékkal és szabadtéri kultúrműsorral ünnepelte a 750 éves település.

Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Asztalos Árpád

A  jogszabály értelmében a parlament január 1-jével a kormány javaslatára várossá nyilváníthatja azt a községet, amely gazdasági, adminisztratív, kulturális vagy idegenforgalmi központnak tekinthető, esetleg fürdőhely. Továbbá a környező községek lakóinak is nyújt szolgáltatásokat, ezen felül pedig biztosítja a közlekedést a környező településekre, valamint legalább egy része városias jellegű és legalább 5000 lakosa van. Nos, Naszvadon már jó pár éve 5000-nél több lakos él, jelenleg 5105, akik 55 százaléka magyarnak vallja magát.

A feltételek teljesítése után sorrendben Szlovákia 141. és a lakosság száma alapján 128. legnagyobb városává vált.

„Az eddigi hagyományainktól eltérően a várossá nyilvánítás kapcsán nem éjféli szilveszteri tűzijátékkal, hanem színes délutáni szabadtéri műsorral örvendeztettük meg a helyi lakosságot. Annak polgármesteri köszöntő, kultúrműsor, tűzijáték, illetve pogácsa-, forralt bor- és puncsosztás, valamint térzene is a részét képezte, s mindez a térre csalta Naszvad apraját-nagyját. Előzőleg november 16-án, a hivatalos dekrétum átvételekor belügyminisztériumi vendégek jelenlétében, koncertekkel színesítve már egyszer megünnepeltük a jeles eseményt“ - mondta el portálunknak Molnár Zoltán, Naszvad polgármestere.

Az ünneplésen kívül azonban a várossá nyilvánítással kapcsolatos feladatokat is eleget kellett végezniük.

„Az elmúlt hetekben elkészíttettük az új fejléces okiratainkat, feliratainkat és bélyegzőinket, továbbá a honlapunk is megújult. Az idén kiadott okiratainkon már a városi pecsét szerepel, a bankban is további intézkedések várnak ránk, minden tekintetben városként működünk.”

„A lakosság életszínvonalának emelése érdekében folytatni kívánjuk a több évtizede zajló helyi fejlesztéseket. Eddig arra voltunk büszkék, hogy az ország leglátványosabban fejlődő nagyközségei közé tartoztunk, ezentúl pedig Szlovákia egyik legkisebb városaként is minden tőlünk telhetőt elkövetünk a folyamatos fejlődés érdekében. Az majd a következő években derül ki, hogy a városi rang elnyerése a presztízskérdésen túl, a fejlesztések megvalósításához szükséges állami és uniós támogatások megszerzése terén is előnyt jelent-e“ – fejtette ki a továbbiakban.

Folyamatban van a helyi csatornahálózat kiépítésével kapcsolatos közbeszerzés kiértékelése.

„E célra még községként nyertünk el 15 millió eurós uniós támogatást. Sajnos, elég sokáig húzódik a közbeszerzés menete, amit fellebbezések is nehezítenek, s egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy a kiértékelés mikor zárul le. Több cég jelentkezett be a versenybe, s minden tőlünk telhetőt megteszünk a folyamat felgyorsítása érdekében”  – árulta el.

Örvendetes, hogy a külföldi befektetők által működtetett ipari parkjukban a szomszédos településeken élőknek is munkát tudnak biztosítani. A környező falvakból sokan orvosokhoz is a korszerű naszvadi egészségügyi központba járnak, s a gyógyszereket is a helyi patikánkban váltják ki. Főleg a főterük környékéről állítható, hogy városias jellegű, s a többi között a művelődési központjuk, az étkezési és szálláslehetőségeket kínáló sportcsarnokuk és a futballpályájuk is megfelel a kor követelményeinek. Naszvadról rendszeres buszjáratok közlekednek Gúta, Ógyalla és Komárom felé, s egyeztetések folynak azok bővítéséről.

„A lakosok várossá nyilvánításunkkal kapcsolatos visszajelzései pozitívak. Ez presztízskérdés is, amitől az itt élők Naszvad további felvirágzását remélik. Persze, mindnyájunknak időbe telik megszokni az új helyzetet” – nyilatkozta Molnár Zoltán.

Hozzáfűzte: a városi rang elnyeréséhez hozzájárult e helyi termálfürdő és üdülőközpont megnyitása is, amely iránt folyamatosan nagy érdeklődés mutatkozik.

A termálfürdőnk megnyitása óta eltelt öt hónapban hozzávetőleg 50 ezer látogatója volt e korszerű létesítménynek. Ezen adatból kiindulva annak évi 100-120 ezer fős látogatottságára számítunk, illetve keményen dolgozunk annak elérése s egyúttal a helyi turizmus fellendítése érdekében“

– zárta tájékoztatását az újdonsült város első embere.

„Megyek a faluba“ helyett „megyek a városba“

Bár Holop Ferenc, a naszvadi kultúrház igazgatója nem tősgyökeres helyi lakos, „csupán“ 43 éve él a helységben, szintén pozitívan értékeli a nagy változást.

„Megítélésem szerint elsősorban jelképes értékű ez a városi rangra emelés, bár bízom abban, hogy majd a további uniós támogatások megszerzése esetében is előnyt jelent. Vélhetően ezen előrelépésnek köszönhetően ezentúl még gyorsabb fejlődésnek lehetünk majd tanúi, bár eddig is látványosan épült-szépült településünk. Jó lenne, ha az R7-es építésére városként olyan értelemben nagyobb befolyást gyakorolhatnánk, hogy Naszvad mellett haladjon el e gyorsforgalmi út. Az ugyanis a fejlesztéseket is megkönnyíthetné és felgyorsíthatná. A kultúrház igazgatójaként a termálfürdő léte újabb feladatokat ró rám és kollégáimra: vonzó programokat ötlünk ki és valósítunk majd meg a fürdőlátogatók és a több napot városunkban eltölteni akaró szállóvendégek részére. Azt viszont több időbe telhet megszoknunk, hogy a „megyek a faluba“ helyett „megyek a városba“ típusú mondatok hagyják el a szánkat, s a mentalitásunk megváltozzon. Azt hiszem, hogy igazi városi embereknek majd csak a mai naszvadi ifik fogják magukat tartani” – véli a helyi kulturális élet mozgatórugója.

 

Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.