2018. szeptember 11., 09:09

A csábiak jubileumi templombúcsúra készülnek

A közel 1100 lakosú nagykürtösi járási település központjában 1768 óta magaslik a Szűz Mária tiszteletére felszentelt késő barokk stílusban épült római katolikus templom. Szeptember 12-étől a helyi katolikus közösség éppen a 250 esztendős plébániatemplom jubileuma alkalmából – az önkormányzattal, a Csemadok helyi alapszervezetével és más civil szervezetekkel karöltve – szervezi meg a koncertekben, előadásokban és családi programokban bővelkedő ötnapos templombúcsút.

Templomunk 250 éve
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Csáb

Az ünnepi eseménysorozat folyamán egy-egy szentmise celebrálójaként feltűnik Dobos Péter lukanényei esperes, György Ferenc ipolybalogi plébános, Balga Zoltán prágai atya, Farkas Zsolt szőgyéni plébános és Parák József püspöki helynök is, de bemutatják a szentély múltját és jelenét feldolgozó, STÁCIÓK – 250 éves a csábi Szűz Mária Szent Neve Plébániatemplom címet kapó könyvet, amit a helyi közösség tagjai jegyeznek.

A zenekedvelők is megtalálhatják számításaikat, ugyanis hangversenyt adnak a Little Symphony vonószenekar tagjai, valamint Kubík Tamás és Zsilka Alan orgonaművészek, de hallhatják a Gável testvérek nevével fémjelzett Eucharist zenekart is. Izgalmasnak ígérkeznek a Vallásgyakorlás a 21. században és a Kellnek-e még a családok? című előadások, ahogy a György Ferenc és Balga Zoltán csábi születésű atyák részvételével zajló, A csábi templomból a nagyvilágba című beszélgetés is.

A Templomunk 250 éve nevű ünnepi eseménysorozat vasárnap hág tetőfokára, amikor is a Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát által celebrált ünnepi szentmisét követően a helyi alapiskola melletti parkban leplezik le és szentelik fel a palócok nagy kutatójának, Csáb neves szülöttjének, Szeder Fábiánnak a szobrát.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Fotó:  Csáb

Templomunk 250 éve
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.