2019. október 15., 11:21

Medvén folytatódnak a Vízsodorta históriák

Szerdán, október 16-án mutatják be a helytörténeti filmsorozat következő részeit, ezúttal Medvén. A helyi kultúrházban este hat órakor kezdődik a vetítés.

Vízsodorta históriák, Medve
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Kósa Lőrinc

A Csallóköz Duna menti településein forgatott filmsorozat alkotói, Kósa Lőrinc operatőr és Zalka Lóránt helytörténész a Ma7 médiacsalád felkérésére az év elején kezdték el a munkát. Mostanra tizenkét rész készült el, ezek Csiliznyárad, Medve, Kolozsnéma, Kulcsod és Bős történeteit mutatják be.

id. Kulacs László
id. Kulacs László
Fotó:  Szabados Kati

A huszonnégy részesre tervezett filmsorozat következő állomásai Doborgaz, Vajka, Bodak, Felbár, Szap, Baka és Csicsó, de Gútor, Füss, Nagykeszi és Csallóközaranyos is a tervek között szerepel.

A múlt század harmincas, negyvenes és ötvenes éveinek embert próbáló sorstörténetei elevenednek meg a filmben, amelynek első részeit már bemutatták Csiliznyáradon. A film egyes epizódjai kéthetente kerülnek bemutatásra, mindig elsőként az adott településen, majd ezt követően a ma7.sk hírportálon is.

A csiliznyáradi teltházas premier után október 16-án Medvén kerül sor a következő vetítésre, amely este hat órakor kezdődik a kultúrházban.

Jelenet a filmből
Jelenet a filmből
Fotó:  Kósa Lőrinc

Hat idős adatközlő szólal meg a medvei részekben, köztük Medve legidősebb lakosa, a 96 esztendős Bajcsi Margit néni is. Rajta kívül id. Kulacs László, Kulacs Árpád, Horváth Irén, Horváth Katalin és Varjú Rozália mesél gyerekkoráról. Bajcsi Margit néni sajnos kórházba került, vele nem tudtunk találkozni, de a többieket felkerestük, hogy beszélgessünk velük a filmről. Elmondták, bár szokatlan volt számukra a forgatás, mégis örülnek, hogy elmesélhették történeteiket, és így azok megmaradnak az utókor számára. 

(balról) Horváth Irén, Kulacs Árpád, Varjú Rozália, Horváth Katalin
(balról) Horváth Irén, Kulacs Árpád, Varjú Rozália, Horváth Katalin
Fotó:  Szabados Kati

A Vízsodorta históriák különlegessége, hogy az elmesélt történeteket a helybeliek segítségével életre is keltik.

Jelenet a filmből
Jelenet a filmből
Fotó:  Kósa Lőrinc

A filmben rövid jelenetekkel mutatják be a leventekorszak, a kitelepítés, a szövetkezetesítés nehéz korszakát. Az alkotók minden helyszínen nagyon segítőkész és lelkes emberekre, köztük sok fiatalra találtak, akik nem sajnálva az időt és a fáradtságot, készek voltak kamera elé állni, hogy nagyszüleik élettörténeteit megmentsék a felejtéstől.

Jelenet a filmből
Jelenet a filmből
Fotó:  Kósa Lőrinc

Vízsodorta históriák, Medve
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.