2019. október 19., 18:20

Százezrek tüntetnek a bevándorláspárti, új baloldali olasz kormány ellen

Matteo Salvini szombat délutánra óriási demonstrációra hívta szimpatizánsait Róma egyik legnagyobb terére, hogy összefogja a bevándorlásellenes olaszokat.

salvini-roma-tuntetes-jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: AFP
A Liga vezetője már jóval a rendezvény hivatalos kezdete előtt a helyszínre érkezett, csak úgy mint támogatóinak többsége, akik olasz zászlókat a magasba emelve üdvözölték a politikust. A demonstráción részt vett Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország vezetője és Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke is.

A római tüntetéssel egyidőben Budapesten, az olasz nagykövetség előtt is rokonszenv-tüntetésre került sor, amelyet Bayer Zsolt, a Hír TV munkatársa hívott össze.

Tüntetők Budapesten
Tüntetők Budapesten
Fotó:  MTI

Rómában sok százezren gyűltek össze az Olasz büszkeség napján az ország minden tájáról. 

A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartottak, de a magyar trikolór is felbukkant „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!" felirattal.

A főváros szinte teljesen lebénult a hatalmas tömegtől. A demonstráció helyszíne már önmagában szimbolikus: a felirat szerint ugyanis a Lateráni Szent János-bazilika a „a város és a világ templomainak anyja és feje", Róma, és a világ legjelentősebb katolikus egyházi épülete, a pápai trón székhelye.

Ahogy - brüsszeli nyomásra - megalakult az új baloldali kormány, már szeptember közepén arról lehetett olvasni, hogy újból engedélyezték kikötni Lampedusán az egyik migránsokat taxiztató hajót, amelyet sok másik követett. De néhány nappal ezután a baloldali kormány külügyminisztere Luigi Di Maio, elmondta, hogy szerinte a migránsválságot csak kötelező kvótákkal lehetne megoldani, és az új baloldali kormány ebbe az irányba tesz törekvéseket.

Hogy a kikötők megnyitása mekkora felhajtó erővel bírt, azt jól mutatja az is, hogy időközben 81 illegális bevándorló is érkezett az olasz partokra Lecce közelében egy vitorláshajóval. Az olasz hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy az iraki, indiai, pakisztáni és afgán migránsok közé embercsempészek is keveredtek-e.

Az olasz belügyminisztérium hivatalos közlése szerint csak szeptemberben 2386 migráns érkezett az országba tengeri úton. Ez a legmagasabb szám egy hónapban eddig az idén. Matteo Salvini korábban már megmondta, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnök második kormányának hivatalba lépésével Olaszország ismét egy migránsinvázióval fog szembesülni.

A mostani tüntetés a héten elfogadott költségvetés adópolitikája, valamint a „Brüsszel, Berlin, Párizs irányította" római kormány „kikötőket megnyitó" migrációs intézkedései ellen szólnak.

Azért esett október 19-re a választás, mert október 27-től helyhatósági választássorozat indul, mégpedig először Umbriában, majd további hat másik tartományban, ahol összesen 30 millió olaszt várnak az urnákhoz.

Matteo Salvini
Matteo Salvini
Fotó:  AFP

A Liga mindenhol győzelemre készül a kormánypártokkal szemben, így készítve elő az utat az esetleges előrehozott országos választásokra és a kormányváltásra.A Liga szemet vetett a római főpolgármester székére is, ahonnan a botrányoktól meggyengült Virginia Raggi az M5S politikusa távozását követeli. Ennek oka, hogy Raggi - a Liga szerint - szeméttengerré és patkánytanyává változtatta a fővárost.

salvini-roma-tuntetes-jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.