2018. december 5., 10:01

Hamarosan megérkezik a Mikulás

A Mikulás szó a Miklós név cseh fordításából eredeztethető. A december 6-i ajándékozás szokása a XIX. század végén érkezett Magyarországra. A néphagyomány szerint Mikulás december 5-én éjjel meglátogatja a gyermekeket – és ha az elmúlt évben jól viselkedtek – kisebb ajándékot ad nekik. A Télapó kifejezés szintén használatos a XX. század első harmadától kezdve a Mikulás szó szinonimájaként. De lássuk csak, ki is az a Mikulás, vagyis Szent Miklós püspök?

mikulas.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Google

Szent Miklós egy IV. században élő kis-ázsiai püspök volt, aki hamar árvaságra jutott, ám szüleitől hatalmas vagyont örökölt. Nagybátyjához költözött a kolostorba. Felügyelete mellett nevelkedett, megszerette a kolostori életet, majd a papi hivatást választotta. Életét az emberiségnek és a gyerekek tanítására szentelte. Segítőkészségének híre messze földre eljutott.

Már a hatodik században szentként ismerték és tisztelték. Életéről számos legenda ismert.

Ezek közül az egyik szerint egy elszegényedett nemesemberen segített, aki három előadósorban lévő lányát tisztességtelen életre akarta kényszeríteni. Miklós, hogy ettől a lányokat megóvhassa, egyik éjjel, titokban, egy marék aranyat kötött keszkenőbe, és bedobta az ablakon. A lányok azt hitték csoda történt. Egy év múlva ugyanebben az időben még egy keszkenő aranyat dobott be a második lánynak.

Kisiettek, mert lépteket hallottak az ablak alól, s látták, hogy egy piros ruhás öregember siet el a sötétben. A harmadik évben ezen a napon nagyon hideg volt, Miklós zárva találta az ablakot. Ekkor felmászott a sziklaoldalban épült ház tetejére, és a nyitott tűzhely kéményén dobta be az aranyat. A legkisebb lány éppen ekkor tette harisnyáját a tűzhelyre száradni, és az pont bele esett.

A keresztényüldözések alatt Miklóst is elfogták, éheztették, kínozták, de kivégezni nem merték. Fogságából végül kiszabadult, hosszú, békés öregkort ért meg. Miklós a keleti és nyugati egyház közös szentje, egyúttal a házasság és az anyaság oltalmazója, a gyermekek barátja. Ünnepe mintegy a karácsony vigíliája és előjátéka. Ünnepének hagyományai összemosódtak a karácsonyi ünnepkör szokás- és hiedelemvilágával.

Szent Miklós
Szent Miklós
Fotó:  Google

Szentként Miklós bőkezűbb volt a büntetésekben, mint a jutalom osztásban. Azokat, akik letértek a hit útjáról, úgy büntette, hogy egy virgáccsal ütötte a kezüket. Ezért találnak a szófogadatlan gyerekek is virgácsot csizmáikban.

Szent Miklós legendái és a szent december 6-i egyházi ünnepe kapcsán terjedt el a XIX. században a városokban, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz.

A német területeken Mikulás megfelelője a Nikolaus, míg az angolszász területeken Santa Claus néven karácsonyi ajándékhozó alakká vált. Története szerint az Északi-sarkon lakik. A gyerekek karácsony előtt levelet küldenek neki kívánságaikkal. Santa Claus a kilenc repülő rénszarvas által vontatott szánjával december 25-én egy éjszaka alatt körbejárja a Földet, és a kandallóra tett zoknikba, harisnyákba apró ajándékokat helyezve lepi meg a gyerekeket. Skandináviában Lappföldhöz kötik alakját.

A finn Mikulást Joulupukkinak hívják. A XX. században a Szovjetunióban Gyed Moroz, azaz Fagy Apó szorította háttérbe Szent Miklóst, Moszkva és Oroszország védőszentjét. Gyed Moroz újév napján hozza az ajándékokat. 1939-ben Bob May megírta Rudolf, a piros orrú rénszarvas történetét. Azóta Mikulás apó szánhúzó rénszarvasai Rudolf, Fürge, Sármos, Talpas, Kerge, Csámpás, Torkos, Bátor és Szélvész.

A Mikulás-ünnep idővel egyre inkább elszakadt Szent Miklós alakjától, mint annyi minden, ez is  elvilágiasodott, elüzletiesedett.

mikulas.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.