2021. július 19., 12:38

Elárasztotta a víz Hidaskürt és Jóka utcáit

Ijesztő mennyiségű esővíz zúdult a Mátyusföldre a hétvégén. Jóka és Hidaskürt központját szinte teljesen elárasztotta a víz, a szennyvíz-elvezetéssel is gondok vannak. Az önkéntes tűzoltók és segítőik több mint ezer hektoliter vizet szivattyúztak ki Hidaskürt utcáiról.

Árvíz a falvakban
Galéria
+2 kép a galériában
árvíz Jókán
Fotó: Facebook

Alaposan meggyűlt a bajuk a mátyusföldi falvaknak a hétvégén a régióra lezúduló hatalmas csapadékmennyiséggel. A Mátyusföldre szombaton és vasárnap délután is heves esőzés, villámlás és mennydörgés csapott le. Jóka és Hidaskürt községek utcáit is elárasztotta az esővíz. A szennyvíz-elvezetésnél is problémák adódtak.

Jókán kegyetlen volt a helyzet

Kiš Gábor, Jóka polgármestere vasárnap délután másodfokú árvízveszélyre hívta fel a lakosság figyelmét a közösségi hálón. A falu utcáit és több családi ház pincéjét is elárasztotta a víz, az önkéntesek, a segítők, az önkéntes tűzoltók 110 százalékon dolgoztak, hogy a heves esőzés ne okozzon még nagyobb károkat a faluban – fejtette ki a polgármester, aki arra figyelmeztette a lakosságot, legyenek tekintettel egymásra, baj esetén ne nyissák fel a szennyvíz-elvezető csatornák fedelét, hiszen a tartályok kapacitása is véges, a faluban a kanalizáció csak szennyvíz-elvezetésre van megoldva.

Jókán is problémát jelentett, hogy a szennyvíz családi házakban és pincékben kezdett el visszabugyogni. A segítőknek köszönhetően itt sikerült úrrá lenni a kialakult helyzeten.

„Kegyetlen volt a helyzet nálunk. Egész éjjel kint voltunk az utcákon és dolgozott mindenki, aki csak tudott. A falu utcáiról, házakból több ezer köb vizet szívattunk ki. A szükségállapotot végül hajnali fél egykor tudtuk lefújni” – nyilatkozta portálunknak Jóka polgármestere. Jókára 75 milliméternyi csapadék zúdult a hétvégén, ez óriási mennyiség, és nagyon gyorsan jött. A falu vezetője szerint még az idősek sem emlékeznek arra, hogy valaha ilyen hirtelenséggel, ilyen mennyiségű eső zúdult volna a falura. Szerinte az ilyen eshetőségekre már fel kell készülni a közeljövőben is.

Árvíz a falvakban
Árvíz Jókán
Fotó:  Facebook
Hidaskürtön ezer hektoliter vizet szivattyúztak ki

Az eső Hidaskürt utcáin is nagy gondokat okozott. Rózsár Tibort, Hidaskürt polgármesterét éppen akkor kaptuk telefonvégre, mikor a járási hivatalba írta a hétvégi mentőakcióról szóló jelentését. A polgármester elmondta, vasárnap kora délután épp a szabadságáról tért haza, amint lerakta otthon a bőröndjét, azonnal ment is a helyi tűzoltó szertárba.

Hidaskürtön főleg a falu központjában, a szakközépiskola, a helyi gumiszervíz és a vendéglő előtt, valamint a "régi lakásoknál" gyülemlett fel hatalmas mennyiségű csapadék. Több családi háznak a pincéjébe is befolyt a víz – magyarázta a polgármester. Vasárnap délután négy órától az önkéntes tűzoltó testület, melynek helyi parancsnoka Rózsár Tibor, riadót rendelt el a faluban.

A helyi Zeltop kft-től sikerült kölcsönkérniük egy 8000 literes tartálykocsit, ami nagyon nagy segítségnek bizonyult, ezenkívül a tűzoltó teherautó 3600 literes kocsija és egy helyi vállalkozó 3000 literes kocsija dolgozott a faluban egész délután. A község területéről, elsősorban a közterületekről szivattyúzták a vizet, amelyet a termőföldekre engedtek ki.

Árvíz a falvakban
Mentőmunkálatok Hidaskürtön
Fotó:  DHZ Mostová

A szennyvízelvezető csatornák Hidaskürtön sem bírták kezelni az óriási mennyiségű vizet. Négy-öt családi háznál volt szükség a beavatkozásra, hogy ne öntse el a pincéket a szennyvíz – magyarázta Rózsár Tibor. Hozzátette, nagyjából 130 000 liter, vagyis több mint ezer hektoliter vizet szivattyúztak ki Hidaskürt belterületéről. Tavalyelőtt egy megyei támogatásnak köszönhetően Hidaskürtön kitakarították a vízelvezető árkokat, a polgármester biztos abban, hogy ez is hozzájárult ahhoz, ne keletkezzenek még nagyobb károk. A mentési munkálatokkal vasárnap este fél kilenc körül végeztek, az önkéntes tűzoltók telefonos készültségben maradnak.

Árvíz a falvakban
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.