2021. június 18., 20:51

Átadták a felújított óvodát Hanván - KÉPGALÉRIÁVAL

Pénteken átadták a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében felújított óvodát Hanván, amelynek fenntartója ezentúl az önkormányzat helyett a református egyház lesz.

Hanvai óvoda átadása
Galéria
+12 kép a galériában
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

Az óvoda ünnepélyes átadóján Nagy Ákos Róbert, a Gömöri Református Egyházmegye esperese köszöntötte az egybegyűlteket, a meghívott egyházi és világi vendégeket, valamint az óvodás gyermekeket és szüleiket. Ezt követően Géresi Róbert református püspök tartott áhítatot, amelyben hálát adott mindazoknak, akik hozzájárultak a felújításhoz.

Fontosak a kövek és a célnak megfelelő épület, de mindez akkor tölti be küldetését, ha tartalommal van megtöltve, ha az itt élő családok és gyermekek gazdagodását szolgálja, ha az életük úgy van vezetve, hogy hitben, nemzeti öntudatban megerősödjenek

– mondta Géresi Róbert, aki példaértékűnek nevezte a hanvai eklézsiát, a helyi közösség és a gyülekezet összefogását.

Az idáig az önkormányzat által működtetett óvoda hivatalosan január elsejével került át a Hanvai Református Egyházközséghez, amely már korábban bekapcsolódott a magyar kormány által támogatott óvodafejlesztési program második körébe. Az egyházközség előbb megvásárolta az épületet az önkormányzattól, majd 2020. július 16-ától kezdődően fokozatosan felújították az óvodát és annak környezetét. A közel 400 négyzetméteres épület belső terében is voltak bontások, különböző átépítések. Kicserélték az összes nyílászárót, kifestették és letapétázták a falakat, a halószoba, a fürdőszoba, az egész belső berendezés teljesen megújult, valamint a bútorokat is újakra cserélték. A kinti játszótér tágasabb lett, s egy új lépcsősor vezet az épülethez, amelynek udvarát és közvetlen környezetét is szebbé tették.

Az óvoda megvásárlásának és felújításának teljes költsége 296 241 eurót tett ki, ennek tetemes részét a Bethlen Gábor Alap finanszírozta.

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos az átadón kijelentette, hogy

az óvodaprogram a magyar közösségek erősítésén túl a közép-európai együttműködést is segíti. 

Látni lehet, hogy a többségi nemzetek is tudomásul vették, hogy a program nekik sincs kárukra, sőt azáltal az ő közösségeik is gazdagodnak - tette hozzá.

A miniszteri biztos emlékeztetett: a program keretében, az egész Kárpát-medencét tekintve, 179 új intézmény építését, illetve 713 intézmény felújítását vállalták. Ezen belül a Felvidéken 33 új óvoda és bölcsőde épült vagy épül, illetve összesen 162-őt újítottak és újítanak fel a továbbiakban. A program teljes befejezését 2022 decemberében tervezik, a programot lezáró utolsó lépcsőben még néhány folyamatban lévő építkezés befejezése kerül sor – világított rá Grezsa István.

A felújítási programban komoly segítséget nyújtott a szlovákiai református keresztyén egyház, amely 25 intézmény elkészítésében vállalt szerepet és bizonyította megbízhatóságát.

Nagy Ákos Róbert, a Gömöri Református Egyházmegye esperese szintén az önkormányzat, az egyház és a gyülekezet összefogását hangsúlyozta, kiemelve, hogy az egyház folytathatja, a több évszázadra visszatekintő oktató, nevelő, értékmegóvó szolgálatát a gyermekek és a családok érdekében.

 Van annak némi reménységes üzenete, hogy a trianoni békediktátum 101. évfordulóján, itt, Hanván magyar református óvodát adunk át

– foglalta össze az esperes.

A hanvai óvodának jelenleg egy vegyes korosztályú csoportja van. Az intézményt 19 gyermek látogatja, két óvónő foglalkozik a gyerekekkel, heti rendszerességgel folyik hitoktatás. Németh Valéria, az óvoda igazgatónője elmondta, hogy a következő tanévtől heten kezdik meg az iskolát, de mivel 6 jelentkezőjük már van és még kettővel számolnak, így szeptembertől minden bizonnyal megtudják tartani a jelenlegi létszámot.

A felújított hanvai óvoda átadásáról a Magyar7 hetilap következő számában is olvashatnak.

hanvai-ovoda_foto-virsinszky
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.