2021. június 16., 18:30

Összefogással és nézői hűséggel kultúránkért

A kulturális élet újraindítása kapcsán több komáromi intézmény és szervezet június 16-án a Tiszti Pavilon klubjában megtartott közös sajtótájékoztatón ismertette a tervezett nyári programjait. Majd a média képviselői a kultúrával kapcsolatos városi fejlesztésekről is értesültek.

A Komáromi Kulturális Nyár műsorfüzér főszervezői Keszegh Béla polgármesterrel
Galéria
+1 kép a galériában
A Komáromi Kulturális Nyár műsorfüzér főszervezői Keszegh Béla polgármesterrel
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az Egressy Béni Városi Művelődési Központ által megrendezett összejövetel elején Kiss Réka, a házigazda intézmény sajtóreferense hangsúlyozta: a műsorszervezők nem egymással vetélkedve, hanem együttműködve kívánnak dolgozni a rendezvények sikeréért. Ezért a többi szervezőt is arra kérte, a tervezett programjaikat előre jelezzék a VMK-ban azért, hogy egyidejűleg ne valósuljon meg több rendezvény, hiszen az valamennyi fél kárára válhat.

Lakatos Róbert, az Egressy Béni VMK igazgatója
Lakatos Róbert, az Egressy Béni VMK igazgatója
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Ezt követően Lakatos Róbert, az Egressy Béni VMK igazgatója vette át a szót, és a pandémia miatt elmaradtak helyett minőségi programokat ígért a közönségnek.

Az idei nyárra Komárom kulturális fővárossá változik. Olyan minőségű és mennyiségű program, amit így együtt kínálunk, kétségkívül nincs még egy”

– jelentette ki.

Újdonságként említette a Dunaparty elnevezéssel életre hívott műsorfüzért, amely keretében június 26. és szeptember 4. között több helyszínen egy tucat koncertet, színházi előadást, operettgálát, talkshowt, humorestet, záróakkordként pedig „a város új színfoltjaként“ kétnapos jazzpikniket kínálnak a nagyérdeműnek.

Ez utóbbi egy egészen új kezdeményezés, mely során a Tiszti Pavilon udvarában két napon keresztül a minőségi helyi borok, gasztronómiai élmények és a jazz találkozására kerül sor.”

Megjegyezte, e szeptemberi hétvégén rendezik meg a szokásos KútFesztet is, ám a tervezett programok majd jól kiegészítik egymást. Jegyek a VMK pénztárában, információk pedig a 0905/892 579-es telefonszámon kaphatók.

A VMK-igazgató azt is elárulta, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásának jóvoltából a városi Szent István-napi ünnepség keretében nem csak a hagyományos megemlékezésre és kenyérszentelésre kerül sor, hanem az azt követő műsorban fellép a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes és az Esszencia zenekar is. A későbbiekben pedig augusztus 20. kapcsán gyermekfoglalkozásokkal kibővített, kétnapos ünnepséget terveznek.

Utána Jozef Černek, a Matica slovenská helyi elnöke, a Dramaťák színházi és a Slovenskí rebeli folklórcsoport vezetője szólt a június 27. és augusztus 29. között bemutatandó saját produkcióikról, leszögezve: azokra nem csak a szlovák, hanem a magyar nézőket is szeretettel várják, hiszen „Komáromnak egy kultúrája van, csak épp két nyelven“. A produkcióikról a 0905/466 107-es telefonszámon, illetve a www.rebeli.sk és a www.dramatak.seu oldalon részletes információkkal szolgálnak. Örömmel nyugtázta, hogy a kulturális élet újraindítása óta már két sikeres, telt házas előadást tartottak.

Klemen Terézia, a Lehár Ferenc PT ügyvezető elnöke
Klemen Terézia, a Lehár Ferenc PT ügyvezető elnöke
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Klemen Terézia, a Lehár Ferenc Polgári Társulás ügyvezető elnöke először a hagyományos Lehár Nyár keretében idén is a Klapka téren megvalósuló koncertekre és azok kiegészítő programjaira (divatbemutató, kézműveskedés, csillámtetoválás stb.) hívta fel a figyelmet.

„Komárom legyen kultúrnagyhatalom, ez összefogással sikerülhet!“ – hangsúlyozta, s örömét fejezte ki a helyi programok tervezett folyamatos koordinálása miatt. Azután a június 27-én hagyományteremtő szándékkal megtartandó 1. Nemzetközi Katonai Fúvószenei Fesztivál részleteit ismertette, amelyet Lehár Ferenc zeneszerző és karnagy születésének 150. évfordulója alkalmából tavalyra terveztek be, de a világjárvány miatt el kellett halasztaniuk. Arról a korábban megjelent cikkünkben is olvashatnak.

Keszegh Béla
Fotó:  Szalai Erika/felvidek.ma

Keszegh Béla polgármester a kultúrával kapcsolatos városi fejlesztésekről beszélt. Hangsúlyozta, Komárom kulturális sokszínűsége mutatkozik meg a nyári gazdag programkínálatban. A megvalósulásához szükséges méltó feltételeket a városnak kell biztosítania úgy, hogy a kulturális intézmények épületeit és a környezetüket folyamatosan fejleszti. Például július végéig teljeskörűen felújítják a Tiszti Pavilon amfiteátrumának csaknem negyed évszázados, 400 férőhelyes lelátóját.

Az Egressy Béni VMK előtti teret pedig hátsó parkolóval is rendelkező közösségi térré szeretnék átalakítani, ahol majd újabb lehetőségek nyílnak.

A Csemadok-székházban is folytatódnak a felújítási munkálatok, valamint a Matica-székház homlokzatát és annak környékét is rendbehozatják. A tervezett bábszínház működéséhez pedig a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával kamaratermet alakítanak ki a VMK-ban. „ A bábszínháznak komoly tradíciója van a szlovákiai magyar közösségben, van tehát mire építeni, s annak a városi iskolákban is megvannak a hagyományai“ -- fogalmazott.

Kiss Réka, a Villa Camarum PT elnöke
Kiss Réka, a Villa Camarum PT elnöke
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Végül Kiss Réka, a Villa Camarum PT elnökeként tudatta, hogy augusztus 29-én 13 órától a Tiszti Pavilon amfiteátrumában tartják meg a közkedvelt Komálom Gyerkőcfesztivált, amely június 6-i Holt-Vágon megvalósult előzöngéje sok családot vonzott.

Örömmel számolt be arról is, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárságtól kapott anyagi támogatásból felújítják székhelyük, a Zichy-pont tönkrement padlózatát, kijavítják a falhibákat és egyebeket, s remélhetőleg szeptembertől már a társszervezőkkel együtt megszépült környezetben tarthatják meg a rendezvényeiket.

Ha pedig romlik a járványhelyzet, akkor a virtuális megjelenéshez szükséges műszaki háttér segítségével biztosítják a tartalmas szórakoztatást. A Wine Garden-rendezvények főszervezőjének, Ferenczy Zsoltnak a távollétében azt is megemlítette, hogy júliusban a borászok, augusztusban pedig a sörfesztiválozók kapnak helyet a bástyák alatt. Zárszóként leszögezte: a kultúra még egy olyan időszakot, amilyen az elmúlt másfél év volt, nem él túl, s azt kizárólag a nézői hűség tudja megmenteni”.

Az idei Komáromi Kulturális Nyár részletes programja
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.