2021. február 22., 11:36

Több súlyos állapotú, középkorú Covid-fertőzöttet kezelnek a komáromi kórházban

A hét végén 450 komáromi pedagógust oltottak be az AstraZeneca vakcinájával a komáromi oltóközpontban – tájékoztatta a Ma7.sk-t az Agel Slovakia Rt. Egyúttal arról a sajnálatos tényről is beszámolt, hogy a múlt héten több 50 év alatti Covid-beteg nagyon súlyos állapotban került a helyi kórházba, ami sajnálatos fordulatnak számít.

Galéria
+1 kép a galériában
A pedagógusok hétvégi komáromi beoltása 2.
Fotó: Agel Rt.
Február 22-én 53 koronavírusos beteget kezelünk a komáromi kórházban, közülük 7 személy lélegeztetőgépen van, 3 főnél pedig fennáll a Covid-19 fertőzés gyanúja, miközben a PCR tesztjük eredményére várunk

– tájékoztatott Miroslav Jaška kórházigazgató.

Hozzátette: jelenleg 19 alkalmazottjuk Covid-pozitív, további 5-en pedig szintén házi karanténban vannak.

A múlt héten több, a megszokottnál fiatalabb évjárathoz tartozó, 50 év alatti koronavírusos páciensünk esetében a megbetegedés nagyon súlyos lefolyásával szembesültünk. Az állapotuk megkövetelte, hogy őket az intenzív osztályra (JIS) vagy még rosszabb esetben az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályra (OAIM) helyezzük át. A pandémia eddigi történetében e korosztály esetében nálunk még ilyen helyzet sosem állt fenn

 – árulta el.

 Több súlyos állapotú, középkorú Covid-fertőzöttet kezelnek a komáromi kórházban
A pedagógusok hétvégi komáromi beoltása 1.
Fotó:  Agel Rt.

Leszögezte: a folyamatosan meghozott járványügyi intézkedéseiknek köszönhetően még urai a súlyosbodó helyzetnek, bár az alkalmazottaik már nagyon belefáradtak a kimerítő munkába. Ugyanis nem csak a Covid-fertőzöttekkel, hanem a sürgős egészségügyi ellátásra szoruló, további betegekkel is törődnek. Az előző héten hat tucat beteget ápoltak a sebészeten és különféle diagnózisokkal több mint 60 pácienst a belgyógyászaton.

Emellett a hét végén a pedagógusok Covid-19 elleni oltását is végezték.

Összesen 450 régiónkbeli pedagógust oltottunk be az AstraZeneca vakcinájával, gond- és zökkenőmentesen

– nyilatkozta az oltóközpontjuk tevékenységéről.

 Több súlyos állapotú, középkorú Covid-fertőzöttet kezelnek a komáromi kórházban
A pedagógusok hétvégi komáromi beoltása 4.
Fotó:  Agel Rt.

Azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy a kórházban folytatódik az ingyenes antigénes tesztelés. Minden munkanapon 8 és 16 óra között folyik a szűrés, miközben csak rövid ebédszünetet tartanak. Hangsúlyozta:

már arra sem lehet előzetes regisztrális nélkül besorakozni. Ahogy a közelben végzett PCR, úgy már az antigénes mintavételre és az oltásra is a www.korona.gov.sk központi oldalon kell bejelentkezni.

A PCR tesztelés továbbra is 65 euróba kerül mindazoknak, akik nem rendelkeznek orvosi ajánlással. Ez esetben nem csak az orrból, hanem az orrgaratból is vesznek mintát, majd a páciens 24 órán belül e-mailben kapja meg a háromnyelvű végeredményt. Annak megtekintése csak az sms-ben elküldött kóddal lehetséges.

A hétvégi szűrés eredménye Komáromban

Szombaton 6 helyszínen működő 15 mintavételi ponton 6556 személy antigén tesztelését végezték el, s 65 pozitív eredmény született, ami 0,99 százalékos fertőzöttséget jelentett.

A mintavétel több mint egyharmadát az alapiskolákban végezték, ahol a szülőket és a pedagógusokat szűrték. Az iskolai pontokon a fertőzöttség még alacsonyabb, azaz 0,86 százalékos volt.

Vasárnap 4 helyszínen kialakított 7 mintavételi ponton szűrték a lakosságot.

A két napon összesen 9426 személyt teszteltek, és 110 pozitív eset derült ki, ami 1,16 százalékos fertőzöttséget jelent.

Mivel az egy héttel korábbi kétnapos tesztelés során 1,32 százalékos fertőzöttség mutatkozott, ezért kijelenthető, hogy 0,16 százalékos javulás történt.

Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.