2021. január 27., 15:46

Kettős mércék, tesztelés és népszámlálás a Magyar7 legújabb számában

A Magyar7 legújabb, 4. száma kiemelten foglalkozik az Európai Bizottság által elutasított őshonos kisebbségek jogainak témájával. Nem a mi vereségünk, hanem Európáé! – nyilatkozza Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke. Nem fogjuk feladni, mondja az Európai Parlament képviselője a Magyar7-nek adott interjújában az EB felháborító döntése után, hogy nem indít jogalkotási folyamatot a nemzeti kisebbségek védelmében. A beszélgetést Pomichal Krisztián készítette. Ugyancsak a brüsszeli döntést veszi górcső alá Kolek Zsolt (Kettős mérce és cserben hagyás) a közéleti rovatban.

Galéria
+3 kép a galériában

Ugyancsak Kolek Zsolt tollából olvashatjuk a Tesztelésre beoltva című, a szlovák belpolitikai és vírushelyzetet elemző cikket. A legfrissebb számban három publicisztikai írást is olvashatunk. Kövesdi Károly jegyzetének címe Vierka meg Annuska, Haják Szabó Mária Maurice és Marcel esete címmel írt jegyzetet, míg N. Gyurkovits Róza publicisztikai írásának címe Végképp eltörölni…

Magyar7 - 2021/4.

Kevés figyelmet kapott, pedig korszakos döntés született a tavalyi év utolsó előtti napján: Kína és az Európai Unió átfogó beruházási megállapodást kötött. Erről olvashatjuk a lapban Matus Tibor írását (Eurázsia küszöbén – a jövő elkezdődött?). Somogyi Szilárd pedig a közelgő népszámlálás felvidéki magyar szempontból katasztrofális végkimenetelének eshetőségére hívja fel a figyelmet (A népszámlálás veszélyei).

Kissé rendhagyó módon osztották ki az idén a Csemadok Közművelődési Egyesület díjait. A hetilap kulturális rovatában B. Vida Júlia mutatja be az idei díjazottakat, akikre büszkék lehetünk. Lacza Tihamér kultúrtörténeti cikkében Érsekújvár híres szülöttét, Csicsátka Antalt mutatja be.

lapkiajanlo_muzsa_magyar7_004_het_2021.jpg

A lap régiós rovatában ezúttal is a Felvidék tájainak életéről szóló tudósításokat találunk. Virsinszky Tamás arról tudósít, hogy végre elkezdődött az osgyáni kastély felújítása, míg Nagy-Miskó Ildikó az egy éve városi rangot kapott Naszvadra látogatott. Zsebik Ildikó Bohács Béla görögkatolikus pappal készített beszélgetést, aki negyvenhat évig szolgálta a gyülekezetét. Fábián Gergely egy rendhagyó kiállításról ír: nemrég nyitották meg Szabó Ottó virtuális tárlatát. Megújul az egykori lévai zsidó iskola épülete, tudjuk meg Kaszmán Zoltán tudósításából, Szomolai Andrea pedig arról ír, hogy felújítják a Mátyusföld legértékesebb néprajzi örökségét, a tallósi vízimalmot. Füleken a járvány idején sem állhat meg a kulturális élet, írja Agócs Szvorák Emese, aki a város idei kulturális terveit mutatja be. Radi Anita a pozsonypüspöki alapiskola diákjainak nemzetközi, kínai sikeréről tudósít. Hogyan lesz egy könyvelőből pék? Megtudhatjuk Bokor Klára írásából, aki egy érsekújvári hölgyet mutat be az olvasóknak. Reczai Lilla pedig egy dunaszerdahelyi ökologikus termékeket árusító boltba invitál bennünket.

A hetilap Kávézó rovatában Domonkos Andor kutatóorvos az immunrendszer megalapozójára, az anyatej fontosságára hívja fel a figyelmet. Pleva László állatorvos egy gyakori betegségről, a májmételyről ír.

A Barangoló rovatban olvashatjuk Varga Róbert thaiföldi riportját (A hervadó mosoly országa), míg Rajkovics Péter a plasztikai műtétek elszaporodásának jelenségéről ír cikket Az Íz-lelő rovatban Vass Laura ínycsiklandozó receptjeit találjuk, az autós rovatban pedig Vas Gyula mutat be egy látványosan visszatért gépkocsit.

lapkiajanlo_szurkolo_magyar7_004_het_2021.jpg

A sportrovatban Rajkovics Péternek a legismertebb felvidéki magyar jégkorongozóval, Sille Tamással készült interjúját olvashatjuk, míg Rajkovics György cikkéből megtudhatják a sportot kedvelő olvasók, hogy ki rendezhet jégkorong-világbajnokságot az idén.

A hetilapból természetesen ezúttal sem hiányzik a szokásos heti tv-műsor és a keresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján ezúttal a gömöri Lucska romtemplomát találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a postahivatalokban is megvásárolhatják a Magyar7-et, a felvidéki magyarok közéleti hetilapját!

Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.