2020. november 29., 20:35

Nagytárkányban is meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját

Meglehetősen hűvös idő fogadta Bodrogközben a karácsonyi ünnepkör kezdetét, amely köztudottan advent első vasárnapján indul. Nem volt ez másképp Nagytárkányban sem, ahol immár 6. éve ünnepi körülmények között tartják meg a falu Fő terén a gyertyagyújtást.

Galéria
+2 kép a galériában
Kopasz József az advent történetéről mesél.

Délelőtt a római katolikus templomban közel 60 fiatal bérmálkozására került sor, amelyen az érintetteken kívül csupán a bérmakeresztszülők vehettek részt, majd 15 órától került sor – a három felekezet papjának részvételével—a gyertyagyújtásra.

Elsőként a falu polgármestere, Kopasz József mesélt az advent történetéről és jelentéséről, majd a református felekezet képviseletében Tarr Ferdinánd lelkész igehirdetése következett.

Őt a két katolikus egyház papja, Weiser Attila és Kasko Péter parókus követte, akik megáldották az idei adventi koszorút. Mivel a község evangélikus lelkésze, Gerlai Pál Tokajban él, így ő a koronavírus kapcsán hozott intézkedések miatt ezúttal nem tudott részt venni. Az ünnepség, amelyen mintegy 60 személy jelent meg, a helyi alapiskola diákjainak műsorával zárult, amelyet Pribék Erika tanító néni tanított be, és egy karácsonyi történetet mutatott be.

A település polgármestere, Kopasz József portálunknak elmondta, hogy a második és a harmadik gyertya meggyújtása csak csendben, szűk körben történik majd, ám az utolsó gyertya meggyújtása idején szeretnék átadni és megszentelni a kibővített betlehemet, amelyet Trella Erik bodrogközi fafaragó készített.

A szent családot ábrázoló betlehem egy angyallal és a három királyok megjelenítésével bővül. A megszentelt alkotás a református harangláb előtt kap helyet.

Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.