2020. október 29., 14:16

Ezeken a helyeken teszteltetheti magát Pozsonyban. Mutatjuk

A hétvégén mintavételi állomássá alakul át a sétatér, a rakpart, a piactér, a lóversenypálya, és a futballstadion is Pozsonyban az országos koronavírus-tesztelés miatt. A mintavételeket emellett iskolák és hivatalok épületeiben, parkolókban, vagy kultúrházakban fogják elvégezni. A lakosoknak „drive in”, vagyis autós tesztelésre is lehetőségük lesz.  

Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: TASR/AP

Pozsony városrészei már közzé tették a mintavételi állomások helyszíneit közösségi oldalaikon.

Pozsony-Óváros 40 mintavételi állomást készít elő 22 címen. A legtöbb mintavételi pontot a kültérben helyezik el, amire sátrakat, buszokat, és mobilkonténeres megoldást használnak fel. A városrész iskolák épületeiben, és azok területein is tesztel majd.

Mintavételi pontokat találhatunk majd többek között az óvárosi sétatér (Hviezdoslav téren) területén, a Szabadság téren (Námestie Slobody), az Eugen Suchoň téren, a Szlovák Nemzeti Felkelés terén, a Rázus-rakparton a Propeller mellett, a Szlovák Nemzeti Színház új épülete előtti parkolóban, a Mezei utcai (Poľná) piactéren, avagy a Szlavín alatt is.

Pozsonyligetfalu (Petržalka) területén, amely Pozsony legnagyobb városrésze, 96 mintavételi állomást állítanak fel 31 helyszínen. A mintavételi állomások nagy részét a városrész alá tartozó helyi alapiskolákban, továbbá a középiskolákban és egyházi iskolák épületeiben hozzák létre. Tesztelni a kültérben és a beltérben is fognak, miközben a beltérben csak magát a mintavételt fogják elvégezni.

A legtöbb kültéri mintavételi állomás a helyi lóversenypálya területén lesz, összesen 12. A legtöbb beltéri mintavételi pont pedig a Közgazdasági Egyetem épületében (6 állomás). A lakosok autóval is jöhetne a tesztelésre, éspedig a Danubia bevásárlóközpont területére, ahol e célból 4 mintavételi pontot létesítenek.

Ruzsinóban/Főrévben 70 mintavételi pontot alakítottak ki. A városrésznek sikerült nyolc olyan helyszínt előkészíteni, ahol egyenesen az autóból történik majd a tesztelés. Ilyen helyszín lesz például az Aranyhomokon (Zlaté piesky) található Styla bevásárlóközpont területe, avagy a Béke (Mierová) utcán lévő helyi városhivatal előtti és mögött terület (ez okból a 212-es trolibuszok átírányításra kerülnek a Gagarin utca irányába), avagy a Miletič piactér melletti parkoló.

Közvetlenül a Mierová utca 21. szám alatti Városhivatal előcsarnokában lesz kialakítva az a mintavételi pont, ahová az elsőbbséget élvező terhes nők és onkológiai betegek mehetnek mintavételre”

– informált Martin Chren, Ruzsinó polgármestere. Mint elmondta, minden mintavételi állomáson felkérték az ott lévő katonákat, hogy az immobilis személyeket, és a terhesség magas stádiumában lévő nőket ne hagyják a sorokban várakozni, és kapjanak elsőbbséget.

Pozsonypüspöki közösségi oldalán informált arról, hogy teljes erőbedobással dolgoznak azon, hogy minden rendben legyen az országos koronavírus tesztelésen. Pozsonypüspökiben jelenleg 19 mintavételi pont lett jóvá hagyva. A lakosok az állandó lakhelytől függetlenül bármelyik mintavételi pontra eljöhetnek tesztelésre.

Püspökiben a mintavételi pontok főként a helyi iskolák épületeiben és azok területén, a Vetvár és Vesna Művelődési Házakban, és a könyvtár épületében lesznek kialakítva,

továbbá a Tryskáč sportközpont pályáin, és a Szentháromság téren található városhivatal garázsaiban. Emellett egy „drive in” (autós) mintavételi pontot is létesítettek a Podzáhradná – Baltská utcák közötti (Lidl melletti) parkolóban. A pozsonyi magyarok számára lent mellékeljük a mintavételi pontok listáját.

Pozsony-Újvárosban 38 kültéri és beltéri mintavételi állomást létesítenek. A legtöbb mintavételre szintén iskolák épületében és azok területén kerül majd sor. Ugyanakkor a nemzeti futballstadion garázsában, az Istropolis Szakszervezetek Házában (Dom odborov), a helyi városi hivatal épületében és amfiteátrumban, ahogy a Kuchajda-tó körüli területen is mintavételi pontokat rendeztek be.

Egyes pozsonyi városrészek előtérbe helyezték az ábécé sorrendben történő tesztelést, mások nem ragaszkodnak ehhez a rendszerhez.

Több városrésznek sikerült biztosítania az elegendő számú adminisztratív alkalmazottat és önkéntest, ugyanakkor kevés egészségügyi szakemberről számoltak be.

Az egyes városrészek a továbbiakban is weboldalaikon, közösségi oldalaikon, smsesek vagy mobil applikációkon keresztül fogják informálni lakosaikat az országos teszteléssel kapcsolatban. Érdemes ezért figyelemmel követni őket a közösségi oldalakon.
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.