2019. április 25., 09:37

Burián László: a jóságos Isten papja volt

A párkányi öreg temetőben lévő sírjánál emlékeztünk az idén is Burián Laci bácsira, kinek neve fogalom a régióban. Azért emlékezünk rá a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapjának környékén, mert ő maga is a kitelepítettek segítségére volt, ami miatt a kommunista hatalom bebörtönözte. Sokáig hivatását sem gyakorolhatta, és gyári munkásként dolgozott.

laciba-2-bokor-copy-.jpg
Galéria
+7 kép a galériában

A megemlékezés fő szervezője a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás. Elnöke Himmler György elmondta,

Burián Laci bácsi embersége, humanizmusa, szeretete arra kötelez bennünket, hogy ne hagyjuk feledésbe merülni emlékét.

Ezt nem csak olyan módon tesszük, hogy alkalmanként virágot helyezünk a sírjára és imát mondunk, hanem egy szellemi-kulturális rendezvénnyel is.

Fóthy Zoltán, párkányi esperes atya
Fóthy Zoltán, párkányi esperes atya

Emléke előtt Fóthy Zoltán párkányi esperes atya tisztelgett. „Én is a Garam-menti régióban nőttem fel, és gyakorta megfordultam Ebeden is imanapokon, ahol Burián atya működött plébánosként. Szeretettel fogadott minket ministránsokat, és ugyanilyen szeretettel fogadott a papok közösségébe is. Újmisém után humorosan bemutatkozott: Zolikám, Laci bácsi vagyok! Tegeződjünk. Nagylelkű, mindig vidám ember volt, aki a jó Isten szeretetét sugározta. Ahogy ezt önéletrajzi könyve is tükrözi, hitt a szeretet végső győzelmében, mi pedig hisszük, hogy ő már ennek a győzelemnek a részese a jó Istennél” – emlékezett Fóthy atya.

Az esemény résztvevőit arról kérdeztem, milyen emlékeik fűződnek Laci bácsihoz?

Gál Attila, az Antióchia mozgalom párkányi megalapítója: „Sokat segített nekem a Biblia megértésében, amikor nem értettem, amit olvasok. Attila, mondta nekem – mire gondolsz a zöld út hallatán? Kifejtettem, hogy azt, amikor a szemafor zöldre vált. És a bibliai kor embere is ezt gondolhatta? – kérdezte. Ekkor értettem meg, a leírtakat a maguk korában kell értelmezni. Ezek után megalakult a Biblia-kör és minden hétfőn magyarázta nekünk a Szentírást.”

Gál Attila, az Antióchia mozgalom párkányi megalapítója
Gál Attila, az Antióchia mozgalom párkányi megalapítója

Papp Katalin a Magán Művészeti Alapiskola alapítója és igazgatója, a Stilla Pectus énekkar vezetője: „Laci bácsi mindig megtisztelte rendezvényeinket a kis osztálykoncertektől, a nagy gálákig. Mikor megköszöntem neki, mosolyogva mondta: Kedveseim, ez csak természetes, hiszen az egyház és a hittan után ti vagytok azok, akik a gyermekek lelkével foglalkoztok és tudtok is rá hatni jó irányban. Azóta, ha elfáradok, ez a mondata mindig erőt ad.”

a résztvevők
a résztvevők

Keresztfia Burián László: „Sokat foglalkozott velünk gyermek- és egyetemista korunkban egyaránt. Tőle kértem engedélyt ahhoz is, hogy Mártival a feleségemmel összeköthessem az életem. Mindenkinek át tudta adni a szeretetét, annak is, aki nem volt keresztény, szinte eggyé tudott válni a másik emberrel. Naponta kapcsolatban álltunk vele. Élete alkonyán örömmel készült a jó Istenhez.”

Magyarné: Nagyra értékeltem befogadó szeretetét. Ő keresztelte meg a gyermekem, mikor másutt elutasítottak. Ez a be- és elfogadás, meghatározta Istenhez fűződő további kapcsolatomat.

A sírkerti megemlékezés után az emléknap a Papp Katalin Magán Művészeti Alapiskolában beszélgetéssel folytatódott Mészáros Lajos emeritus alkotmánybíróval. 

laciba-2-bokor-copy-.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.