2020. február 28., 13:55

Utolsó állomásán a táblakép, mielőtt végső helyére, az Országházba ér - KÉPEKKEL

A táblakép alkotója Smídt Róbert szőgyéni fafaragó, aki a magyar nemzet történelmét véste a monumentális Himnusz című művébe. Az alkotás két évig körúton volt Magyarország és Felvidék szerte, de az alkotó szülőfalujából Szőgyénből most már végső helyére, a magyar Országházba kerül.

Galéria
+9 kép a galériában
Az alkotó Smídt Róbert

Az alkotás a kultúrház aulájában került elhelyezésre, mint a község polgármestere Méri Szabolcs elmondta, a legjobb helyen, hiszen a szombati választások alkalmával sokan látni fogják.

Smídt Róbert elmondta,

a táblakép hat év alatt készült el, az első skicceket a kompozícióról Szörényi Leventének mutatta meg, akivel nagy vonalakban megbeszélték a tartalmat is.

„Az alkotás évei alatt sok értő és a magyarság történelmét jól ismerő ember megfordult a műhelyemben, általuk is alakult, formálódott a kép” – emelte ki az alkotó.

Szőgyén testvérvárosa Tata polgármestere méltatta a képet, hiszen pontosan az ő városukból indult útjára, hogy az immár 23. állomásról méltó helyére kerüljön.

Michl József elmondta:  „Úgy vagyunk a képpel, mint a családi fényképalbummal, akárhányszor nézzük végig, mindig tud újat mondani. Nemcsak közös történelmünk, de mindannyiunk élete benne van.

Száz esztendő telt el az átkos Trianon óta, de egy jó gondolattal az összetartozásra kezdjük átkeresztelni.

Robi ezt is gyönyörűen megformázta a műben, hiszen életfát faragott, ami az örök változás, megújulás szimbolikája. A mindennapi újrakezdésről szól a bajok és tragédiák ellenére is. E fába vésett sűrített történelmet a nemzet Biblia paupernumának, azaz képeskönyvének is nevezhetnénk. Méltó helye lesz a magyar Országházban, ahol a nemzet szíve dobog". 

Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.