Kassán mutatkozik be Mizsák Gergő egri festőművész

2019. november 30., 08:11
Fábián Gergely

Megnyílt Mizsák Gergő fiatal egri festőművész Ugar című kiállítása Kassán, a MaJel Rovás Központban.

A tárlatot Szabó Ottó, a Rovás elnöke nyitotta meg. Mint mondta, Gergővel friss erő, fiatalos hevület, bátor és elszánt hozzáállás, egy újabb összetevő érkezett a Rovásba.

„A kiállítás címe Ugar, ami pihentetés végett vetetlenül hagyott földet feltételez. De mi helye ennek a mezőgazdaságban használt fogalomnak a képzőművészetben, egy kiállítótérben? Gergő a beszélgetéseink során elmesélte, hogy a falakon látható munkák, mind egy ugaron hagyott időszak következtében gyűltek össze folyamatosan, érlelődtek, majd a kassai kiköltözését követően kezdett hozzá az átmozgatásukhoz, átértékelésükhöz, összedolgozásukhoz. Itt, Kassán formálódtak alkotásai a jelenlegi állapotukba, ebben a közegben érettek meg és váltak kiállítható értékké” – fogalmazott Szabó Ottó.

Mizsák Gergő, Szabó Ottó és Kovács Ágnes
Fotó: Fábián Gergő
Mizsák Gergő, Szabó Ottó és Kovács Ágnes

Hozzátette, a helyenként megfigyelhető expresszív ecsetkezelés és az abból felszabadult gesztusok az expresszió ellentétét eredményezik, nyugodtságot és erőt árasztanak.

Mint mondta, az önmagát kereső, ingadozó és botladozó, de az útján folyamatosan haladó alkotót érzékelhetjük, aki képein puszta entitásként tűnik fel folyton, szinte csak önmaga aurájaként. „Nem magával foglalkozik, hanem a dolgokat akarja megismerni, de ez a megismerési folyamat végül mégiscsak önmagához vezeti el.

Mizsák Gergő és Szabó Ottó
Fotó: Fábián Gergő
Mizsák Gergő és Szabó Ottó

A világot összetartó erőket kutatja, a kozmosz titkait, de végül önmaga határait ismerheti meg, ha kitartó lesz és állhatatos, nyugodt szemlélő. Az alkotásokon figuratív és nonfiguratív elemekkel egyaránt találkozhatunk, kontrasztokkal és fény-árnyék játékkal, a színek és a formák filozófiájával, drámai feszültséggel – mutatott rá Szabó Ottó.

Mizsák Gergő munkái 2019. december 19-ig láthatók a MaJel Rovás Központban.

Fotó: Fábián Gergő

Ugyanezen a napon nyílt meg Krzystof Bojarczuk lengyel művész tárlata is. Az alkotó a Krakkói Képzőművészeti Akadémián végzett, festőművész és fotós. Kassán rajzokkal és a rajzos festményekkel mutatkozik be. A kiállítás célja láttatni furcsa szimbólumait, ornamentumokból, falusi faragott kapukból, udvarok, istállók rajzolataiból, ablakdíszekből, temetők fakeresztjeiből vett élményeit, mások által észre sem vett részleteit, szokatlan kompozícióit.

Krzystof Bojarczuk kiállításának megnyitója
Fotó: Fábián Gergő
Krzystof Bojarczuk kiállításának megnyitója

Rengeteg plenéren, alkotótáboron, workshopon vesz részt, nagyon termékeny alkotó. Szervezőként bekapcsolódott a kassai Lengyel Klub tevékenységébe, emellett a szlovák–lengyel, illetve legújabban a szlovák–lengyel–magyar közös alkotótevékenység, eszmecsere vezéralakja. Krzystof Bojarczuk kiállítása 2020. január 6-ig tekinthető meg.