HIRDETÉS

XVI. Benedek: Mutassátok meg az embereknek Isten arcát

2011. március 20., 09:24
RÓMA. Szent Corbinianus püspökről elnevezett új plébániát szenteltek fel Róma külvárosában március 20-án. A Casal Paloccó-i keresztény közösséghez fordulva XVI. Benedek pápa a hívek küldetéséről mondott beszédet. Kiemelte, az egyház sokat vár a fiatal nemzedéktől.

 Aki Isten akarata szerint kíván kíván élni, Jézust kell követnie. Meg kell hallgatnia, be kell fogadnia szavait, és elmélyülni bennük – hangsúlyozta a Szentatya a Casal Paloccóban épült új templomban bemutatott szentmisén. Homíliájában kiemelte: a hívek küldetése, hogy elvigyék Isten szeretetének üzenetét a világba és mindenkivel megismertessék Isten arcát.

A pápa tanítása nagyböjt második vasárnapjának evangéliumi részletéből, Krisztus színeváltozásának misztériumából indult ki: Isten Krisztusban fedi fel magát. Krisztus színeváltozása Jézus személyének felfedése. Aki Istent akarja megismerni, annak Jézus arcáról kell elmélkednie. Benne nyilvánul meg az életszentség, az irgalmasság és Isten akarata – emelte ki a Szentatya; majd így buzdította a híveket: növekedjetek Krisztus megismerésében és szeretetében, egyéni és közösségi szinten egyaránt. Találkozzatok Krisztussal az Oltáriszentségben, a szentírásolvasásban, az imádságban és a szeretetcselekedetekben.

 

XVI. Benedek négy évig annak az egyházmegyének volt a püspöke, amelyet a bajor Szent Corbinianus alapított a VIII. században Freisingben. Joseph Ratzinger püspöki címerében a medve által emlékezett meg Corbinianusról, aki Rómába tartó zarándoklata során találkozott az állattal, és szavaival megszelídítette. Corbinianus tanúságtétele is azt igazolja, hogy a szentek az egyház egységét és egyetemességét szolgálják, amely Péteren alapszik és sziklára épült.

A Casal Paloccó-i új plébánia oltárának felszentelése előtt a pápa így buzdította a híveket: „egyre jobban igyekezzetek megvalósítani azt az élő kövekből álló egyházat, amely ti vagytok. Új templomotokból alakítsatok ki olyan helyet, ahol az emberek megtanulják meghallatni Isten igéjét, amely a keresztény élet örök iskolája. Ebből kell, hogy kiinduljon e fiatal és elkötelezett plébánia minden tevékenysége – hangsúlyozta XVI. Benedek. Nagy figyelmet kell fordítani a családokra, különösen azokra, akik nehézségek között élnek. Nem szabad magukra hagyni őket, szeretettel kell melléjük állni, segítve nekik, hogy megértsék Isten eredeti tervét a házassággal és a családdal – tette hozzá a pápa.

Homíliája végén a fiatalokhoz fordult XVI. Benedek pápa, kiemelve: kezükben az egyházi és polgári közösség jelene és jövője. Az egyház sokat vár tőlük, lelkesedésüktől és a jövőre irányuló terveiktől, amelyek érdekében határozott döntéseket képesek hozni az élet különböző helyzeteiben.

 

Forrás: Magyar Kurír
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS