2011. április 17., 14:57

XVI. Benedek: A technika nem helyettesítheti Istent

VATIKÁNVÁROS. Nagy árat fizet az ember, ha öntelt, és azt gondolja, hogy a technika helyettesítheti Istent - ez volt a központi gondolata XVI. Benedek pápa szentbeszédének a virágvasárnapi szertartáson.

Pálma- vagy olajfaággal a kézben több tízezer ember gyűlt össze a Szent Péter téren, hogy emlékezzen Jézus jeruzsálemi bevonulására a keresztre feszítés előtti héten. A keresztényeknél a virágvasárnappal veszi kezdetét a nagyhét, amely a húsvéttal ér véget.

A pápa beszédének gondolatmenetét az ember és az Isten közötti kapcsolat köré fonta, és figyelmeztetett, hogy ezt a kapcsolatot időnként veszélyezteti a technika. "A férfit és a nőt kezdettől fogva eltöltötte, és mind a mai napig eltölti a vágy, hogy olyan legyen, mint az Isten, hogy saját erejével elérje a Teremtő hatalmasságát. Az emberiség sok mindent képes volt megvalósítani: tudunk repülni, láthatjuk, hallhatjuk egymást a Föld legtávolabbi sarkaiból. Mégis, a gravitációs erő, amely lehúz bennünket a földre, hatalmas" - mondta a katolikus egyházfő.

Miközben a nagy technikai vívmányok könnyebbé tették az ember életét, tágították a gonosz lehetőségeit is. A közelmúltban történt természeti katasztrófák pedig emlékeztettek bennünket arra - ha egyáltalán volt szükség emlékeztetőre -, hogy az emberiség nem mindenható. Ha az ember jó kapcsolatot akar Istennel, akkor "először le kell mondania arról, hogy Isten akarjon lenni" - jelentette ki virágvasárnap XVI. Benedek, aki az előző nap töltötte be 84. életévét.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.