A cseh külügyminisztérium tiltakozott a Konyev marsall prágai szobra ügyében tett orosz nyilatkozat miatt

2019. szeptember 13., 18:35
ma7 | MTI

Bekérették pénteken a cseh külügyminisztériumba a prágai orosz nagykövetet, és a cseh fél tiltakozását fejezte ki nála az Ivan Konyev marsall prágai köztéri szobrának tervezett áthelyezése ügyében tett orosz nyilatkozatok miatt.

konyev-marsall-pragai-szobra.jpg
Fotó: blesk.cz

Prága 6. kerületének önkormányzata csütörtökön úgy döntött, hogy más helyre viszik át az 1980-ban a kerületben felállított szobrot.

Az orosz külügyminisztérium honlapján válaszul közleményt tett közzé, amelyben leszögezte, hogy Konyev emlékművének eltávolítása olyan lépés, amely árt az orosz-cseh kapcsolatoknak, és nem maradhat válasz nélkül. Az orosz tárca méltatlankodásának adott hangot "a cinikus döntés" felett, és sajnálatát fejezte ki, hogy a közgyűlés résztvevői figyelmen kívül hagyták jeles közéleti személyiségek felhívását egy ilyen intézkedés elkerülésére.

Aleš Chmelař cseh külügyminiszter-helyettes pénteken a külügyminisztériumban arra hívta fel Alekszandr Zmejevszkij prágai orosz nagykövet figyelmét, hogy a szobor kérdése Csehország belügye. A cseh tárca tiltakozását fejezte ki Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter nyilatkozata miatt is, aki a múlt héten "Gauleiternek" (náci körzetvezetőnek) nevezte Ondřej Kolář prágai 6. kerületi polgármestert.

Tomáš Petříček cseh külügyminiszter a ČTK cseh hírügynökségnek nyilatkozva úgy foglalt állást, hogy Ivan Konyev szovjet marsall prágai köztéri szobráról konstruktív vitát kell folytatni, s ebben nincs helye semmiféle fenyegetésnek.

Az orosz félnek be kell látnia, hogy senki nem akarja ledönteni a szobrot, a városi tanács mindössze arról döntött, hogy nem marad a jelenlegi helyén"

- jelentette ki Petříček újságíróknak adott nyilatkozatában.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a szoborral kapcsolatos döntés nem a cseh külügyminisztérium, hanem a 6. kerületi önkormányzati testület jogkörébe tartozik.
Ivan Konyev marsall szobrát 1980. május 9-én állították fel a prágai Dejvická téren, a rajta elhelyezett felirat pedig arra emlékeztette a közvéleményt, hogy a marsall volt a Vörös Hadsereg Prágát 1945-ben felszabadító egységeinek főparancsnoka.

A prágai 6. kerület polgármesteri hivatala tavaly augusztusban, a Varsói Szerződés hadseregei csehszlovákiai bevonulásának 50. évfordulója alkalmával a régi tábla mellé egy újat is elhelyezett, amely a marsallnak az 1956-os magyar forradalom leverésében, a berlini fal építésében és a "prágai tavasz" eltiprásában játszott szerepére is emlékeztet.

A prágai szovjet nagykövetség, valamint cseh történészek és a sajtó egy része is helytelenítették a kiegészítő táblát, mert szerintük a szobor Konyev 1945-ös szerepére emlékeztet, s nincs összefüggésben későbbi tevékenységével. A szobrot augusztus végén a hivatal letakartatta. A döntést azzal indokolták, hogy azt az utóbbi években több ízben is vörös festékkel öntöttek le, és így akarják elejét venni a vandalizmusnak. A hivatal akkor úgy nyilatkozott, hogy a szobor addig marad letakarva, amíg nem rendeződik a vita, hogy hová is kerüljön. A tervek szerint a helyén egy új felszabadulási emlékművet emelnek.

Kövesse facebook oldalunkat is!