2011. április 21., 21:22

Nagycsütörtöki szentmise a Lateráni Szent János-bazilikában

RÓMA. A nagycsütörtök esti szentmisén a katolikus egyházfő az alázat jelképeként megmosta 12 pap lábát a Lateráni Szent János-bazilikában, ezzel emlékeztetve Krisztus utolsó vacsorájára, amelyet tizenkét apostolával együtt költött el a keresztre feszítése előtti napon.

XVI. Benedek szentbeszédében hitet tett a keresztények egysége mellett. "Jézus Krisztust olyannak kell elfogadnunk, amilyen, nem pedig olyannak, amilyennek látni akarjuk" - hangoztatta a katolikus egyházfő. "Mi is kifogások mögé bújunk, amikor túl drágává vagy túl veszélyessé válik számunkra a Krisztushoz való kötődésünk" - tette hozzá a pápa.

A Szent János-bazilikában - amely az egyházfőnek mint Róma püspökének a székesegyháza - bemutatott misén összegyűlt adományok a Japánt megrázó márciusi földrengés, illetve szökőár áldozatainak megsegítését szolgálják.
A húsvéti ceremóniák nagypénteken folytatódnak. Este a pápa vezetésével tartják a keresztúti szertartást: XVI. Benedek este 21:15 órától fáklyás menet élén járja végig a Krisztus keresztútját jelképező stációkat a római Colosseum környékén.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.