2011. április 22., 20:10

Minden készen áll a Colosseumnál

RÓMA. Nagypéntek este a keresztény világ a római Colosseumra figyel, itt halad a Via Crucis este negyed tízkor kezdődik. A keresztet XVI. Benedek pápa is viszi majd. A stációk meditációjának a szövegét első alkalommal egy Ágoston-rendi szerzetesnő írta.

Minden készen áll a Colosseumnál ma estére, amikor a hagyomány szerint a krisztusi passió az ókori Róma szívében elevenedik fel. A Via Crucis keresztútja a Colosseum belsejéből indul, végighalad Constantinus diadalívénél egészen a Palatinus-dombig. Ezen a jelképes Golgotán XVI. Benedek pápa is készbe veszi majd a keresztet. A 14 állomás elmélkedéseinek szövegeit a pápa felkérésére Maria Rita Piccione nővér, Ágoston rendi szerzetesnő készítette. Az idei Via Crucis újdonsága, hogy két gyermek, a 10 éves Diletta és 12 éves Michele olvassa a 14 állomás alcímeit.

A keresztet egy bíboros, egy római és egy etiópiai család, Ágoston-rendi szerzetesnők, egy egyiptomi lány, egy kerekesszékes és két szentföldi ferences viszi majd. A pápa vezette keresztutat az olasz közszolgálati televízió egyenesben közvetíti. Egyedül sajnos csak az időjárás nem kedvező, Rómába szokás szerint húsvétra megérkezett a rosszidő. 

A pápa nagypénteken a pápaság történetében először válaszolt a nézők Jézussal kapcsolatos kérdéseire az olasz televízióban. A műsor kora délután 14 óra 10 perckor kezdődött az olasz televízió, a RAI vezető, első csatornáján az „A sua immagine” – Az Õ képmására c. népszerű vallási műsor keretében, amely rendszerint vasárnap délelőtt szerepel a programon.

XVI. Benedek pápa hét kérdésre adott választ. A tévéközpontba háromezer kérdés érkezett e-mailben, ezek közül a szerkesztőség videón rögzítve hetet továbbított a Vatikánba. Az egyházfő válaszait felvételről sugározta pénteken délután a RAI.

A nyolcvan perces műsor során feltett hét kérdés a hit és az élet problémáit érintette. Egy japán-olasz házasságban született hétéves kislány a távol-keleti szigetországot sújtó földrengés és szökőár kapcsán a szenvedés értelmét tudakolta a pápától. Az egyházfő azt felelte neki: erre mi sem tudjuk a választ. "Csak azt tudjuk, hogy Jézus, akárcsak ti, ártatlanul szenvedett, és Isten, aki Jézusban mutatkozik meg, a ti oldalatokon áll."

A második kérdést a test és a lélek kapcsolatáról egy olasz anya tette fel, akinek negyvenéves fia szklerózis multiplexben szenved. A harmadik kérdés bagdadi keresztény fiataloktól érkezett, és a vallásuk miatti üldözésüket érintette. Hogyan tudjuk meggyőzni keresztény társainkat arról, hogy nem az a megoldás, ha elmenekülnek az országból? - kérdezték.
A pápa válaszában hangsúlyozta: Irakban az egyetlen megoldás az ország újjáépítése és a vallási közösségek közötti megbékélés lehet.

A muzulmánok és keresztények közötti vallási párbeszédről és a békéről szólt egy Elefántcsontparton élő muzulmán asszony kérdése. További két kérdés Olaszországból érkezett, beküldőik azt tudakolták, mi történik Krisztus halála és feltámadása között, és hogyan kell értelmezni a feltámadást.

Az utolsó kérdés Jézus anyjának, Szűz Máriának a szerepét firtatta. Válaszában a teológus XVI. Benedek boldoggá avatandó elődje, II. János Pál tanítására hivatkozott: a világ számos részén tisztelt Máriával azonosította az egyházat, azt szorgalmazva, hogy a Szűz Máriába vetett bizalom az egyházba vetett bizalom is legyen. „Nem lehetünk egyedül keresztények a saját elképzelésünk szerint felépített kereszténységben”- fogalmazott XVI. Benedek, aki nagycsütörtöki szentmiséjében is a nyugati kereszténység hitvesztéséről beszélt.

Ez volt az első alkalom, hogy katolikus egyházfő a televízióban szerepelt. II. János Pál 1998-ban betelefonált a RAI róla szóló adásába, és köszönetet mondott a műsorvezetőnek.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.