2011. április 19., 19:28

Megnyílt a „Magyar Camino“ zarándokút

BUDAPEST. Mintegy 420 kilométer hosszan halad és áprilistól végigjárható, az Esztergomtól Máriagyűdig vezető Magyar Zarándokút. Az El Camino mintájára szerveződő, magyar szent helyeket összekötő zarándokút megálmodói azt szeretnék, ha kezdeményezésük révén Magyarország a zarándokok célpontjává válna.

Az útvonal kijelölésekor jórészt saját tapasztalataikra alapoztak, így esett a választás a tagok által jól ismert Duna völgyére. A kezdő és a végpont szimbolikus, hiszen Esztergom a magyar kereszténység központja, Máriagyűd pedig mindig is híres volt zarándoklatairól - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke.

„A több száz éves múltra visszatekintő El Caminót vettük alapul, hiszen ami már bizonyítottan jól működik, azon nem kell változtatni” , fogalmazott Rumi. A kijelölt útvonal felépítése is hasonló, hiszen hegyvidéki terepen indul, majd hosszú síkságon keresztül érkezik a Mecsekbe és a Villányi-hegységbe. „Ráadásul hatásában és szépségében is van olyan, mint a spanyol. Itt is rengeteg megismerésre érdemes helyi hagyomány és legenda van”, tette hozzá.

Egy éve egy munkazarándoklaton „tesztelték” a tervezett utat, majd apró módosítások után kialakult az egész évben végigjárható, hálózati elven működő, a magyarországi kulturális értékeket bemutató útvonal, melyet „Magyar Caminónak” is neveznek. A zarándokok olyan városokat ejthetnek útba, mint Budapest, Szigetszentmiklós, Dabas, Ráckeve, Szekszárd, Bátaszék, Kalocsa, Mohács, Bóly vagy Pécs.

Az érintett települések részvételével még tavaly megalakították a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulást, melynek feladata az infrastruktúra fejlesztése és működtetése. A november 25-én, a Parlamentben tartott ünnepélyes eseményen a huszonnégy alapító önkormányzat mellett több egyházmegyei, megyei önkormányzati és kapcsolódni kívánó települési vezető is jelen volt.

A Társulási Tanács elnöke Kőszegi Zoltán, Dabas város polgármestere, országgyűlési képviselő lett. Mellette három elnökhelyettest bíztak meg: Pokorni Zoltánt, Budapest XII. kerülete, Török Ferencet, Kalocsa, valamint Bíró Ferencet, Pécsvárad polgármesterét. Az alakuló ülésen Kövér László, Országgyűlés elnöke mondott zárszót, hangsúlyozva a kezdeményezés társadalmi fontosságát.

„Magyarországon példátlan ez az összefogás. Az alapító önkormányzatok öt megyéből és a fővárosból érkeztek. Ilyen hosszan elnyúló területi kiterjedésű közös fejlesztési cél érdekében eddig még nem társultak települések hazánkban” - értékelte a társulás létrejöttét Rumi Imre. A zarándokszállások még nem mindenhol állnak rendelkezésre,  de 25-30 kilométerenként követik majd egymást. A tervek szerint a Magyar Camino része lesz a Mária-útnak, amely a lengyelországi Czestochowától a boszniai Medjugorjéig vezet.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.