2011. április 23., 07:03

Keresztúti szertartás Rómában

RÓMA. A húsvéti ceremóniák keretében nagypénteken este a pápa vezetésével tartották meg a római Colosseum környékén a keresztúti szertartást (Via Crucis), amellyel Jézus Krisztus szenvedésére és kereszthalálára emlékeztek a hívők.

XVI. Benedek fáklyás menet élén járta végig a Krisztus keresztútját jelképező 14 stációt. A keresztet Agostino Vallini bíboros, a pápa helynöke, egy római és egy etiópiai család, két Ágoston rendi szerzetesnő, egy egyiptomi ferences és egy egyiptomi lány, valamint egy tolószékhez kötött beteg az Unitalsi, beteg kísérő egyesület tagjainak támogatásával, illetve a szentföldi kusztódia két ferences szerzetese vitte. A keresztút végén XVI. Benedek beszéddel fordult a jelenlevőkhöz.

A bevezető imádságban a pápa az Úrhoz fordulva elismerte, hogy a sötétség órájában, „a hazugság különböző maskarái kigúnyolják az igazságot és a siker kecsegtetése megfojtja a becsületességre hívó belső hangot; az értelem és az értékek hiánya megsemmisíti a nevelés erőfeszítéseit, valamint a szív rendetlensége megsebzi a kicsik és a gyengék ártatlanságát”, a sötétség ezen órájában a menekülés kísértése, a csüggedés és az aggodalom érzése merül fel, mialatt a kétség lepi el az elmét és a sötétség függönye ereszkedik le a lélekre”. Ekkor felhangzanak Jézus szavai a 12 apostolhoz: „Csak nem akartok ti is elmenni?” (Jn 6,67) De mi – hangsúlyozta a Szentatya – mi nem tehetjük meg és nem akarunk elmenni, mert csak Nálad vannak az örök élet szavai és csak a kereszted lehet az egyetlen kulcs, amely az igazság és az élet titkait megnyitja. Mi követünk Téged bárhova mész is!

A katolikus egyházfő a tömeghez intézett beszédében azt mondta: "imádságunkban kérjük Jézust, hogy világítsa meg elménket, ölje ki belőlünk az egoizmusra, a gonoszságra és a bűnre hajlamos lényt, teremtsen belőlünk új embert, akit a mások iránti szeretet éltet."  Burkoltan újólag elítélte a pedofíliát, mondván: a megzavarodott lélek sebzi meg a gyermekek ártatlanságának. "Aki letér az Atyához vezető útról, elveti a benne lakozó emberiesség csodálatos jellegét" - fűzte hozzá a pápa. Szavait hatalmas taps és éljenzés fogadta.

A csaknem kétezer éves római aréna mellett először 1750-ben tartottak nagypénteki keresztutat. Ezt követően azonban a feledésbe merült a szertartás, amelyet VI. Pál pápa újított fel 1964-ben. A ceremónia mai rendjét végül II. János Pál pápa határozta meg 1985-ben.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.