2018. szeptember 15., 07:38

A csábító község híveinek újabb stációja

Szeptember 12-én kezdődött meg a 250 éves jubileumát ünneplő csábi plébániatemplom ötnapos programsorozata, amelynek legtevékenyebb tető alá hozói a község, a plébániaközösség és a Csemadok helyi alapszervezete.

Csábi jubileumi templombúcsú
Médialapozó
Fotó: Kaszmán Zoltán

A Templomunk 250 éve címmel meghirdetett eseménysorozat –, melynek alkalmából a szentély új főbejárati ajtóval és szenteltvíz-tartókkal gazdagodott – a Dobos Péter lukanényei esperes által celebrált szentmisével rajtolt, ami után Zaťko Ervin és Zaťko Veronika mutatták be a külön erre az ünnepélyre készített kiadványaikat.

a kiadványok
Kép forrása: Kaszmán Zoltán
a kiadványok

„A templom a falu nyitott könyve: egy messziről látható, szép és tisztelt szent épület. Tanúja a történelemnek, hirdetője és képviselője a hitnek. Már 250 éve nyújt számunkra kapcsolatot ember és Isten között”

– áll az ifj. Miskei Ferenc, Zaťko Veronika, Balga Jácinta, Zatyko Szilvia és Zaťko Ervin szerkesztette STÁCIÓK – 250 éves a csábi Szűz Mária Szent Neve Plébániatemplom című irományban, amely – a többek között önkormányzati képviselőként is tevékenykedő Zaťko Ervin elmondása szerint – nem egy szakkönyv, hanem egy képekkel gazdagon illusztrált, jól olvasható kiadvány az 1768-ban átadott, késő barokk stílusú helyi templom múltjáról és jelenéről, valamint a csábi közösség hitéletéről.

Zaťko Ervin (jobbra) bemutatja az orgonaművészeket: Kubík Tamás (balra) és Zsilka Alan
Kép forrása: Kaszmán Zoltán
Zaťko Ervin (jobbra) bemutatja az orgonaművészeket: Kubík Tamás (balra) és Zsilka Alan

„Az Uram, jó nekünk itt lenni című énekfüzet olyan régi egyházi énekeket tartalmaz, amiket itt, Csábon, ebben a templomban énekeltek és ma is énekelnek, de nem találhatóak meg az ismert imakönyvekben, énekeskönyvekben” – mondta az 1883-ból származó Madonna-kép előtt a másik bemutatott kiadvány ötletgazdája, Zaťko Veronika, aki céljukként az énekek megőrzését és azok áthagyományozását nevezte meg a következő generációk számára.

Kép forrása: Kaszmán Zoltán

Mivel a kétezres évektől a templom a település kulturális központjának szerepét is ellátja, hangverseny sem hiányozhatott a jubileumi templombúcsú nyitónapi programjai közül. A rövid könyvbemutatók után két tehetséges orgonaművész, Kubík Tamás és Zsilka Alan lépett színre, akik a csábi imaház hangszerét már a szentmise alatt is megszólaltatták.

Zaťko Veronika
Kép forrása: Kaszmán Zoltán
Zaťko Veronika

Az élő hit lokális ápolásához nagyban hozzájárul többek között a 2000 tavaszán alakult Csábi Szeder Fábián Dalegylet és a Szeder Kórus, de Csábi ORGONAest címmel évente rangos orgonakoncerteknek is teret biztosítanak.

Zaťko Ervin
Kép forrása: Kaszmán Zoltán
Zaťko Ervin

Ahogy az a Csemadok Csábi Alapszervezete által kiadott kötet előszavában is benne foglaltatik, a helyi istenkereső közösség újabb stációjához ért el: „Kétszázötven év. Nem túl sok, viszont nem is kevés, de mindenféleképpen elég ahhoz, hogy elgondolkodjunk a múlton és jelenen, összegezzük azokat, majd egyfajta számadást és útmutatást készítsünk a messzi, sokszor bizonytalan jövő számára.”

Csábi jubileumi templombúcsú
+8 kép a galériában
Megosztás