HIRDETÉS

Házasság előtt: jegyesség

2011. április 04., 19:21
BUDAPEST. Az idei esztendőt a Család éveként hirdette meg a Magyar Katolikus Egyház. Ennek jegyében hallata hangját hétfőn Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke a Hívom a családokat a Család évében 2011 áprilisában c. nyílt levelében. Írásában a családalapítást megelőző jegyességre helyezi a hangsúlyt.

A jegyesség Isten adománya és nem csupán átmeneti időszak, hanem a házasság szentségére való előkészület ideje is, tartja az egyház. A Szentlélek jelen van, és közreműködik a maga „csodáival”, hogy előkészítse és megvalósítsa a házasság szentségét, írja levelében Bíró püspök.

„Napjaink civilizált társadalmában az eljegyzés veszített jelentőségéből, többnyire formasággá vált. Nincs ugyanis jelentősége annak, hogy valaki eljegyzett menyasszony vagy vőlegény.  Akik azonban nem tulajdonítanak jelentőséget a jegyességnek, legtöbbször a házasságot sem veszik komolyan, a házasságot sem tekintik életre szóló döntésnek“, véli a családegyesület elnöke.

Nehezményezi, hogy a jegyesek manapság általában igen elfoglaltak, a kevés egymással töltött időt szívesen fordítják kikapcsolódásra, szórakozásra. Pedig nagy haszonnal járna, ha találnak időt közös imádkozásra, a Szentírás olvasására, elmélkedésre is. A hitben való gyarapodásukra fordított idő szerinte százszorosan megtérül a későbbi házas éveik során.

„Hogyan tudtok segíteni a fiataloknak az isteni gondviselés által felkínált jelek felismerésében?“, teszi fel a kérdést Bíró püspök, s meg is válaszolja. „Idézzetek fel eseteket, melyekben nem-hívő és hívő fiatalok kapcsolatából tartós, termékeny keresztény házasság lett!“

A szerelembe esés , a szerelem, jegyesség, házasság a püspök felfogása szerint szenvedélyből indul ki, amely vonzerővel ruházza fel a másik személyét, illetve kimondatja vele a másikra az „igent” (sokszor ez a két dolog eleinte összefonódik), ez viszont egyet jelent azzal, hogy a másikkal jót akarok tenni, és ezzel magamnak is jót teszek.

„A szeretet dimenziója és ezen belül a férfi-nő kapcsolat, a szerelem, a jegyesség, illetve a házasság dinamizmusa, az Én nagy iskolája. A jegyesség idején ráébredünk, hogy többé nem mondhatjuk: Én, anélkül, hogy Te. Ez a Te iskolája, vagyis annak a feltétele, hogy azt mondhassam: Én; hogy átérezzem a másik személy súlyát és helyét a saját életemben“, zárja sorait Bíró László családreferens püspök.

Forrás: Magyar Kurír
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS