"Ezer éve beszélik a magyart" - Õsi nyelvjárás a burgenlandi

hirek.sk 2012. augusztus 06., 16:21
BÉCS. A burgenlandi magyar nyelvjárásról közölt rövid riportot hétfőn a Der Standard című osztrák lap ausztriai kisebbségi nyelveket bemutató sorozatában.

Ezer éve beszélik a magyart Burgenland területén, húsz éve ismét élő, eleven nyelvként - írta a Der Standard. A burgenlandi magyarok a lap szerint sajátos, ősi dialektust beszélnek, amelyet a németből kölcsönzött szavak jellemeznek.

A cikk 40 ezerben adja meg az ausztriai magyar nemzeti kisebbség lélekszámát. A magyar a legnagyobb, egyúttal minden bizonnyal a legsokszínűbb ausztriai népcsoport is - ismerteti a lap. Az 1976-ban törvényben elismert autochton (őshonos) burgenlandi népcsoportban - írta a lap - mintegy ötezren beszélnek magyarul két nyelvi szigeten, egyrészt Felsőpulya (Oberpullendorf), másrészt Felsőőr (Oberwart), Alsóőr (Unterwart) és Õrisziget (Siget in der Wart) térségében.

Az 1921-ig a magyar államhoz tartozó burgenlandi magyarok sajátos, ősi dialektust beszélnek, amelyet a németből kölcsönzött szavak jellemeznek. A szigetiek és a pulyaiak horvát és német nyelvűektől körülvéve éltek, ami nyomot hagyott a nyelvjáráson is. A lap idézte a burgenlandi születésű, 1990-ben Budapesten elhunyt Imre Samu nyelvészt, aki elismerte, hogy ez a sajátosság néhányaknak bánthatja a fülét, de lándzsát is tört szülőföldje dialektusa mellett, kijelentve: "A felsőőri dialektus nagyon érdekes, teljesen egyedi szín a magyar nyelvjárások sokaságában."

Ennek az egyedi színezetének köszönhetően néha a német nyelvű szomszédok is gond nélkül megértik a nyelvjárást. "A feuerwehr (tűzoltóság) vett egy új löschpumpnit (tűzoltószivattyút) meg egy löschwognit (oltókocsit)" - idéz Szoták Szilvia kutató a riporternek egy, a köznapi használatból származó mondatot. A burgenlandi magyar nyelvoktatásban a Magyarországon beszélt magyart tanítják. Iskolai magyaroktatás mintegy húsz éve van a tartományban. Az elmúlt iskolaévben 3128 burgenlandi iskolás tanult magyarul, közülük 146-an az 1992-ben alapított felsőőri (Oberwart) kétnyelvű gimnáziumban. "A magyar nyelv kihalásától tehát nem kell tartani Burgenlandban" - állapítja meg a lap.

A cikkíró felidézte, hogy jelentősen gyarapodott a törvényben elismert magyar kisebbség létszáma, amikor 1992-ben népcsoportként ismerték el a bécsi, jelentős részben 1956-os menekültekből álló magyarságot is. A támogatásokon a két magyar népcsoport fele-fele arányban osztozik. Ladislaus Kelemen, az alsóőri (Unterwart) Imre Samu Nyelvi Intézet vezetője a lapnak elmondta, hogy a támogatások felosztása néha egy kis feszültséget is gerjeszt.

Az intézetvezető úgy vélekedett, sokszor a népszokások ápolásán túl nem jut lehetőségük másra. A 2000-ben alapított intézet tudományos oldalról szeretné megközelíteni a nyelvápolást. A népcsoportügyekért felelős szerv, az osztrák kancellári hivatal azonban csak "népcsoport-specifikus" programokra ad támogatást. Ezért egy kissé "a klisék foglya", aki meg akarja akadályozni, hogy előbb-utóbb a támogatást elutasító levelet találjon a "postakasztniban"  (postaládában) - mondta a Der Standardnak.Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS