HIRDETÉS

Enyhén emelkedett a magyar iskolába íratottak száma Szlovákiában

2011. április 15., 16:30
POZSONY. Szigeti László, az MKP oktatási és kulturális alelnöke szerint stagnál a magyar tanítási nyelvű iskolákban a diáklétszám. Szerinte már az is optimizmusra adhat okot, hogy a tavalyihoz nem csökkent, hanem a tavalyi évhez képest 7-tel emelkedett a magyar iskolába íratott gyermekek száma.

Amíg két évvel ezelőtt 3661, tavaly pedig 3552, az idei évben 3559 gyermeket írattak a hozzáférhető adatok szerint magyar iskolába, állapítja meg a szakpolitikus. Szigeti László a számsorokat vizsgálva leszögezi, a jelenlegi, közösségi sikerélményben szegény időszakban már ennek az eredménynek is örülhetünk, hiszen tavaly ilyenkor a statisztika arról szólt, hogy 109-cel csökkent a magyar iskolába íratottak száma.

A statisztikai mutatókat területi elosztás szerint három évre visszamenőlegesen vizsgálva Szigeti megállapítja, hogy tavalyhoz képest „veszteségek“ elsősorban a Nagyszombati és Besztercebányai megyében vannak, viszont pozitív változást emleget Nyitra és Pozsony megyében, és változatlannak mondja a helyzetet Kassa megyében.

„Ha a hároméves trendeket vesszük figyelembe, akkor folyamatos emelkedést tapasztalunk a Pozsonyi kerületben, a rozsnyói és szenci járásokban. Sajnálatos, hogy folyamatosan csökken a magyar iskolába íratott gyerekek száma a Kassai kerületben és két jelentős magyarsággal bíró járásunkban, a Lévaiban és Érsekújváriban“, tette közzé az MKP alelnöke. A járási statisztikákból kiindulva Szigeti szerint az előző évekhez képest kétszámjegyű növekedés a Vágsellyei (24), a Komáromi (17), a Nagymihályi (13), a Szenci (13) és a tőketerebesi (11) járásokban. Visszaesést a Kassa-vidéki (-20), a Galántai (-17), a Nagykürtösi (-12), az Érsekújvári (-10) és a Lévai(-8) járásban mutatnak az elérhető statisztikák.

„ Egy-egy kerületi, vagy járási eredményt nagymértékben befolyásolhatnak pozitív és negatív irányban is a helyi kiugró eredmények“, jegyzi meg a szakpolitikus. Figylemreméltó példaként említi Félt, ahol 7-ről 14-re, Ekecset (32-ről 41-re), Marcelházát (10-ről 27-re), Csallóközaranyost (18-ról 30-ra) emelkedtek a beiratkozási mutatók. A másik oldalon viszont Diószegen 16-ról 6-ra, Bátorkeszin 30-ról 17-re, Ógyallán 30-ról 20-ra, Nagymácsédon 23-ról 15-re csökken a beíratott elsősök száma.

„Természetesen az igazi és valós változásokat, trendeket a relatív, azaz százalékokban kifejezett számok mutatják. Azzal is kell számolnunk, hogy a 3559 beíratott kis elsős egy részének szülei halasztást kérnek gyermekeiknek, tehát szeptember 1-én nem ülnek be az iskolapadokba. Õket viszont helyettesíthetik a tavaly halasztást kért tanulók“, magyarázza Szigeti László, hozzátéve, hogy részletesebb és pontosabb elemzést csak iskolakezdés után, valamikor ősszel végezhetnek, amikor ismertté vállnak az oktatásügyi minisztérium hivatalos adatai.

Forrás: MKP
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS