Választási napra virradtunk

ma7 | TASR 2019. szeptember 21., 07:49

Önkormányzati választásokat tartanak ma szerte az országban. Néhol a polgármesteri, néhol csak önkormányzati képviselői székért lehet harcba szállni.

Fotó: Archívum

A tőketerebesi járásban található Bodrogszögnek például új polgármestere és új önkormányzati képviselői is lesznek a jövő héttől. Királyréven pedig a képviselő-testület egészülhet ki új tagokkal. A zsolnai kerület több kistelepülésén szintén önkormányzati képviselőket választanak.

Polgármestert választanak a csallóközi Nemesócsán és a Rozsnyó közelében található Rekenyeújfaluban, valamint a Galántai járáshoz tartozó Dunajánosházán is.

A választási törvény értelmében akkor van szükség időközi választásokra, ha egy polgármester vagy képviselő mandátuma idő előtt lejár, esetleg kijelölt helyettes nélkül megszűnik.

A törvény azt is kimondja, a választásokat meg kell majd ismételni, ha az Alkotmánybíróság érvénytelenné nyilvánítaná azokat.

Cikkünk korábbi verziójában tévesen szerepelt, hogy Csallóköztárnokon is választásokat tartanának ma. A szlovák közigazgatási rendszer sajátosságainak köszönhetően, a tőketerebesi járásban is van egy Trnávka nevű település. Ott választanak ma új képviselőket a helyiek. Egyik kedves olvasónk korrekciójának köszönhetjük az információt, a Szlovák Hírügynökség közleményéből nem derült ki, hogy melyik településről van szó.
0 HOZZÁSZÓLÁS