Nagyszarva: A testületi ülésre is elmennek a szlovák osztályokat követelő szülők

ma7 | TASR 2018. május 25., 19:03

A Nagyszarván és a környező községekben lakó szülők kedden, május 29-én ismételten szlovák osztályok nyitását fogják követelni a község testületi ülésén.

Illusztrációs fotó

A közeli Somorja iskolája nem fogadja be a környékbeli községekben lakó gyerekeket, ezért a hivatalok azt ajánlják a szülőknek, hogy a bősi alapiskolába írassák be őket, ahová azonban mintegy 45 percig tartana az út. A kezdeményezéshez a nagyszarvai szlovák szülők mellett a csallóköztárnoki, bacsfai, sárosfai, keszölcési, macházai és felbári szülők is csatlakoztak.
A javaslatot eddig csak Ľudmila Lániková, Macháza polgármestere támogatta. „Macháza támogatja a nagyszarvai szlovák iskola létesítését, lépéseket teszünk ez ügyben és reméljük, hogy sikerrel járunk” – mondta a TASR hírügynökségnek pénteken.

A csallóköztárnoki polgármester, Horvárth Attila viszont bíráló véleményt fogalmazott meg a közösségi oldalon közzétett bejegyzésében: „Igen, Bős messze van? Örüljenek, hogy nem Pozsony. Nem tudom, ki szervezi ezt az egészet, de vessen véget neki, és ne terjesszen hamis információkat! Hagyjanak minket, polgármestereket dolgozni, és ne okozzanak problémát, nehézségeket.” Lentulay István helyi képviselő pedig azt írta magyarul:

„Ne feledkezzetek meg 1947-ről. Ma egy osztály, holnap az iskola. Folytassam?”

Beáta Obradovičová, az egyik kezdeményező szerint a testületi ülésre nagy számban fognak érkezni magyar nemzetiségű lakosok is, mert azt gondolják, hogy be akarják zárni a magyar iskolát. Hozzátette: ez hamis információ, a szlovák osztályok létesítését kérvényező szülőknek egyáltalán nincs ilyen szándékuk.

A BKZ Kezdeményezés online petíciót és Facebook-csoportot indított annak érdekében, hogy az említett községeket sorolják egy tankerületbe és nyissanak egy szlovák tanítási nyelvű alapiskolát Nagyszarván.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS