A felügyelet intenzív vaddisznó-vadászatra utasított az afrikai sertéspestis miatt

ma7 | TASR 2019. augusztus 16., 12:51

Az Állami Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) főállatorvosa intenzív vaddisznó-vadászatra utasított, és engedélyezte az egyébként illegális vadászati módszerek alkalmazását is tekintettel arra, hogy Szlovákia területén házi sertések és vaddisznók esetében is igazolták az afrikai sertéspestist. Erről Daniel Hrežík, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kommunikációs és marketingosztályának munkatársa tájékoztatott pénteken.

Illusztráció Fotó: MTI

A vaddisznókat ki szabad lőni például éjszaka, nagy teljesítményű optika, vagy mesterséges megvilágítás segítségével is. Vadászni lehet rájuk továbbá a mezőgazdasági területeken is, amennyiben a vadász előzetesen megegyezik a terület használójával. A tárca tájékoztatása szerint akkor is lehet vaddisznóra lőni, ha nem hagyták jóvá a tenyésztési és vadászati tervet, illetve nem engedélyezték külön a vadászatot.

A rendelkezés célja felszámolni az afrikai sertéspestist a vaddisznó-populáció körében. A rendelkezés nem vonatkozik azokra a vadászterületekre, amelyeken az illetékes regionális állatorvosi és élelmiszer-biztonsági felügyelet a vaddisznókra vadászati tilalmat rendelt el.

A földművelésügyi minisztérium felszólította a vadászokat, hogy tartsanak be minden biztonsági óvintézkedést. Egyben felhívta a figyelmet, hogy a törvény értelmében a fertőzésgyanús eseteket jelenteni kell az illetékes állatorvosnak. Ez rendkívül fontos a betegség továbbterjedésének megakadályozása szempontjából.

0 HOZZÁSZÓLÁS