HIRDETÉS

Tavaly nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma

2011. február 07., 17:26
Kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 1,9 százalékkal nőtt 2010-ben, a szálláshelyek árbevétele folyó áron 4 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A külföldi vendégek száma 4,8 százalékkal emelkedett tavaly az előző évhez képest. A vendégforgalom összességében a 2004. évinek felelt meg. Folyó áron a bevétel tavaly 234,3 milliárd forint volt. A külföldivendég-forgalom szerkezete továbbra is átalakulóban van. A legjelentősebb küldő országok közül a Németországból, Lengyelországból és az Egyesült Királyságból érkező vendégek éjszakáinak száma csökkent, miközben az Ausztriából, Olaszországból, Csehországból és az Egyesült Államokból érkezők esetében nőtt.

Fotó: balaton.wellness-plaza.us


A Balatonon eltöltött éjszakák száma 2010-ben a külföldiek és a belföldiek esetében 8, illetve 5 százalékkal esett vissza.  A népszerű gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága eltérő képet mutatott a KSH adatai szerint. A megfigyelt időszakban a balatoni gyógy szállodák vendégforgalma, leginkább a külföldivendég-éjszakák visszaesése miatt, 7 százalékkal csökkent, míg a wellness-szállodákban, részben a kapacitásnövekedés következtében, másfélszeresére nőtt az éjszakák száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest.
Budapesten, a balatoni üdülőkörzettel ellentétben, zömében a visszatérőben lévő külföldi vendégeknek köszönhetően, 5 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma.
A 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Pécsett mind a vendégek, mind a vendégéjszakák száma jelentősen, 26, valamint 28 százalékkal nőtt.  Bár csupán minden negyedik vendég volt külföldi a pécsi szálláshelyeken, számuk a dinamikus emelkedést követően közel háromnegyedével bővült az egy évvel ezelőttihez képest.
A KSH közlése szerint a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány előzetes adatai alapján a 2010-ben értékesített üdülési csekkek értéke meghaladta a 46 milliárd forintot, amelynek 68 százalékát a belföldi felhasználók a szálláshely-szolgáltatás, utazásszervezés és étkezés keretein belül használták fel. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján novemberben 1.454 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket.
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS