Szenzációs felfedezés: Pinceegyüttes a pozsonyi főpályaudvar közelében

hirek.sk 2016. január 09., 15:50
A 6 pince fele összefüggő, átjárható. Vélhető eredeti tulajdonosától a Beneš-dekrétumok nyomán fosztották meg.

Az M_P_BA Polgári Társulás képviselőinek sikerült pontot tenniük az ügy végére. Az egyre romosabb állapotokat idéző ajtó mögött, amelyet korábban még rács óvott az illetéktelen behatolóktól, hatalmas pincékre bukkantak. A helyszínre a társulás tagjainak jóvoltából a Nový Èas napilap riportere is ellátogathatott, aki azt próbálta meg kideríteni, kinek a tulajdonát képezte korábban ez a pinceegyüttes, és vajon mit tároltak azok mélyében.

Štefan Holèík történész, Pozsony város történelmének neves ismerője szerint a pincébe egykoron az előtte álló épületekből lehetett lejutni. Napjainkban csak egy kocsiút van itt. Az épületek egyike a Lippert családé volt, amely szeszfőzdeként működött. „Lippert úr még az első Csehszlovák Köztársaság idején volt a tulajdonosa a gyárnak. Úgy fest, hogy egy kastélyra emlékeztető épületet használt főépületként. Minden valószínűség szerint Esterházy gróftól vásárolta“ – árulta el Holèík, hozzátéve, hogy a pincékbe szellőzőnyílások vezetnek.

„Szájhagyomány útján tudok arról, hogy annak idején, amikor itt Lipperték szeszfőzdét üzemeltettek, az emberek az ilyen oldalnyílásokon leereszkedve csenték el az alagsorból az alkoholt“ - mondta. A gyár 1945 után zárt be, miután államosították, s tulajdonosait elűzték. Az M_P_ BA tagjai ugyanakkor a beltérből arra következtetnek, hogy valójában borospincék lehettek. „Egy hozzávetőleg 250 méter hosszan elhúzódó, összesen 6 pince alkotta együttesről van szó, amelyeknek csupán a fele kölcsönösen átjárható“ – árulta el Ivor Švihran, aki szintén ellátogatott a pincékbe.

A romos körülményekről a közösségi hálón közzétett képekre Lucia Schmidtová reagált. Vélhetően éppen az ő családja birtokolta egykoron a pincéket. „Nagyapám elbeszéléseiből emlékszem arra, hogy családunk tulajdonában volt egykor, 1835-ben egy Eduard Schmidt néven ismert borászati cég, valamint a Prágai úton található Esterházy-pincék. A család birtokában volt a házak többsége is a Prágai úttól egészen a mai Hlboká útig bezárólag. Nagy telkek, teniszpályák képezték tulajdonukat, majd a Beneš dekrétumok nyomán mindentől megfosztottak minket“ – mondta el a Nový Èasnak.

Forrás: Èas.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS