Oros László kapta a Pátria-díjat

2016. április 30., 19:00
Mérföldkövek címmel huszadik alkalommal rendezték meg a szlovákiai magyar helytörténészek országos találkozóját. A jubileumi rendezvényen Oros László, felsőszeli helytörténész vehette át a Pátria-díjat.

Oros László 1977 óta gyűjti a szlovákiai magyar kiadványokat, könyveket, folyóiratokat, újságokat. Magánkönyvtárában jelenleg mintegy 7000 kötet található, s ezek zömében a szerzők aláírásával és ajánlásával ellátott könyvek. Oros László nem csak gyűjtő, maga is foglalkozik helytörténeti kutatással.

"Egyházi témában írtam könyveket. Feldolgoztam Felsőszeli evangélikus egyházának történetét, ez volt az első komolyabb könyvem. Ezt követte a Felsőszeli és az Endreffyek c. könyv, amely a három generáción át, 1888-tól egészen 1938-ig nálunk lelkészként szolgáló család és a falu kapcsolatát írja le. Harmadik könyvemben feldolgoztam a könyvtáram történetét Irodalmunk emlékei címmel".

Az idei konferencia előadói két témakört dolgoztak fel: az Egyesült Magyar Párt megalakulásának évfordulója kapcsán Simon Attila és Popély Gyula történészek tartottak előadást, a családkutatás időszerűségéről pedig a Pro Patria Honismereti Szövetség elnöke, Koncsol László beszélt.

A  díjazott helytörténész örömét fejezte ki, hogy az utóbbi években egyre több fiatal kapcsolódik be a helytörténeti kutatásokba. A szövetség elnöke buzdította a konferencia résztvevőit, hogy aki teheti, írja meg emlékiratait, hiszen ezek a jövőben értékes forrásokként szolgálhatnak.

A családkutatás gyakorlati tudnivalóiról Stresnyák Gábor, a szenci városi múzeum igazgatója beszélt, majd a Szenci Molnár Albert Alapiskola két tanulója tartott előadást.

Korpás Lilla, 6. osztályos tanuló elmondta, hogy ükapja 100 éve halt meg, és ez adta az ötlelet, "úgy gondoltuk anyukámmal, hogy ez a téma aktuális lehet. Az ükapámnak az első világháborús leveleit dolgoztam fel a szenci diákkonferenciára, amit ötödik éve rendeznek meg a városban".

A hetedik osztályos Sztresnyák Adél nem először vett részt a helytörténészek legrangosabb felvidéki rendezvényén. "Tavaly dolgoztam fel Sztresnyák János, szenci bírkózó életét, aki az én nagyapám nagybátyja volt, a másik téma a Stiftről szólt. Ez egy nagyon érdekes épületegyüttes Szencen."

A hetényi Tarczy Lajos Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola tanulói visszatérő vendégei a konferenciának. Ezúttal Tarczy Lajos filozófus és természettudós életét mutatták be. A hetényi alapiskola pedagógusai, köztük Rancsó Andrea, a tanulók felkészítő tanára, fontosnak tartják, hogy a tanulókat bevonják a helytörténeti kutatásba, hogy ezáltal még erősebben kötődjenek szülőföljükhöz, s büszkén vallják és vállalják hovatartozásukat, történelmüket.

A Pro Patria Honismereti Szövetség, a somorjai Bibliotheca Hungarica, a Csemadok Országos Tanácsa, Csemadok Udvardi Helyi Szervezete és a Csemadok Érsekújvári Területi Választmánya évente megrendezi az Érsekújvár melletti Udvardon a helytörténészek országos találkozóját. Idén a konferencián egy értékes fotókiállítást is megtekinthettek az érdeklődők Podlupszky Mihály, garamkövesdi fotós hagyatékából. A vándorkiállítás anyaga az 1950-es években készült a Párkányhoz közeli Duna és Garam menti településeken.

0 HOZZÁSZÓLÁS