Nem akarnak hazatérni Csehországból a szlovákiai magyarok

hirek.sk 2013. március 18., 12:25
POZSONY. A Vox Juventae polgári társulás felmérést készített a Csehországban tanuló és dolgozó szlovákiai magyarokról. Az elemzés eredményei szerint az egyetemisták 80 százaléka, illetve az ott dolgozók fele nem szeretne visszatérni szülőföldjére.

A Csehországban tanuló és dolgozó szlovákiai magyarok száma évről évre növekszik, mégsem készült róluk eddig átfogó felmérés. A Vox Juventae társulás Lampl Zsuzsanna szociológus vezetésével reprezentatív felmérést készített a témában. Ennek eredményeiből kiderült, hogy a Csehországban dolgozó magyarok fele nem akar többé hazatérni Szlovákiába. A cseh egyetemeken tanuló fiatalok mindössze 20 %-a gondolkodik azon, hogy az egyetem elvégzése után visszatér szülőföldjére.

A maga nemében egyedülálló, hiánypótló kutatás célja a csehországi magyar közösség gondolkodásának, motivációinak és elképzeléseinek megismerése volt. Olyan kérdésekre kívánt választ kapni, hogy miért döntenek a mai fiatalok a csehországi tanulás mellett, milyen szokások, közgondolkodás jellemzi közösségüket, és hogyan ítélik meg lakóhelyük és szülőföldjük lehetőségeit.

A résztvevők átlagéletkora 28 év volt. A megszólítottak két csoportra oszthatók: a csehországi egyetemeken tanuló magyar nemzetiségű fiatalokra és a korábban cseh egyetemeken tanult szlovákiai magyarokra, akiknek bár Szlovákiában van állandó lakhelyük, továbbra is Csehországban élnek.

Az egyetemek elvégzését követően a hallgatók 40 százaléka Csehországban, további 34 százaléka valamely nyugat európai államban szeretne munkát vállalni. Mindössze minden ötödik érintett tervezi a hazatérést. A megkérdezettek jelentős része fontolgatja, vagy már döntött arról, hogy tartósan elköltözik Szlovákiából. Ez arra utal, hogy Dél-Szlovákia fiataljai nem látnak perspektívát a szülőföldjükön való érvényesülésre.

Csehország elsősorban a minőségi oktatás és a jó nevű egyetemei miatt érdekes a szlovákiai magyarságnak. 84 százalékuk szinte egyáltalán nem vagy csak igen kevéssé tart attól az eshetőségtől, hogy munka nélkül marad. Bár legtöbbjük magyar tannyelvű középiskolákban érettségizett, alig egytizedüknek vannak tartós nyelvi problémái.

A Csehországban dolgozó szlovákiai magyarok fele azért nem akar hazatérni, mert elégett lakókörülményeivel, családi életével és emberi kapcsolataival. Az érintettek jól érzik magukat Csehországban, szilárd, biztos lábakon álló munkájuk van előlépési lehetőséggel. A megkérdezettek csaknem 90 százaléka olyan munkát végez, mely kisebb vagy nagyobb mértékben a kitanult szakmájával áll összefüggésben. Ebből 44 százalékuk pontosan a kitanult szférában tevékenykedik.

„Úgy gondoljuk, felmérésünk alátámasztja azokat az okokat, amik miatt jelentős a dél-szlovákiai régiókból az elvándorlás és a magyarság létszámának csökkenése. Bízunk abban, hogy a kutatás hozzájárul a kérdés társadalmi vitájához, mely elősegítheti a probléma megoldását” – írja portálunkhoz eljuttatott közleményében a Vox Juventae polgári társulás.

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS