HIRDETÉS

Könnygázzal oszlatják a tüntetőket Teheránban

2011. március 08., 15:19
TEHERÁN. Könnyfakasztó gránátokat lőttek az iráni biztonsági erők a kormányellenes tüntetők közé Teheránban kedden - közölte a Kaleme ellenzéki honlap.
TEHERÁN. A hatóságok meg akarják akadályozni, hogy a 2009-es elnökválasztás vitatott eredményének kihirdetése után kirobbant utcai tüntetésekhez hasonlóan tömegek vonuljanak az utcákra. Miután különböző honlapokon keddre tüntetést hirdetett meg az ellenzék, a kormány arra figyelmeztetett, hogy törvénysértőnek tekint mindennemű gyülekezést.
    A hatóságok a biztonsági erők sok száz tagját vezényelték ki az utcákra, hogy elejét vegyék a tüntetéseknek. A teheráni Forradalom téren összegyűlt ellenzékiekre több könnygázgránátot lőttek ki, hogy feloszlassák a tömeget.

Forrás: internet


Egy héttel ezelőtt ugyancsak demonstráltak az ellenzékiek, s a teheráni egyetem környékén össze is csaptak a rendfenntartó erőkkel. A hatóságok nagy készültséggel várták a bejelentett, de betiltott tüntetést, és a főváros több pontján akadályozták a gyülekezést.
    A Kaleme kedden visszavonta azt a február végi hírét, miszerint letartóztatták és börtönbe vitték Mir Hoszein Muszavi volt miniszterelnököt és feleségét. Az internetes oldal közölte: az utóbbi napokban kiderítette, hogy az ellenzéki politikus és felesége otthon tartózkodik, nem tartóztatták le őket. A hibásnak bizonyult információért a Kaleme bocsánatot kért.
    Az iráni hatóságok következetesen tagadták, hogy börtönbe vetettek volna ellenzéki vezetőket, de azt nem voltak hajlandóak elárulni, hol tartózkodik Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi volt parlamenti elnök. Golamhoszein Mohszeni Edzseje főügyész azt azonban elismerte, hogy házi őrizetben tartják Muszavit és Karubit is, feleségeikkel együtt.
Forrás: MTI/Reuters
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS