HIRDETÉS

Jemen - a rendőrség a tüntetők közé lőtt

2011. március 08., 14:47
SZANAA. Tüzet nyitott a jemeni rendőrség az Ali Abdullah Szaleh államfő távozását követelő tüntetőkre kedden Szanaában. Szemtanúk szerint legalább ötvenen megsebesültek. Három ember állapota súlyos.
SZANAA. A rendőrök és civil ruhás biztonsági ügynökök akkor nyitottak tüzet a tömegre, amikor megpróbálták megakadályozni, hogy újabb emberek csatlakozzanak a szanaai egyetem előtt hetek óta táborozó, Szaleh távozását követelő tüntetőkhöz.
    A rendőrség előzőleg vízágyúkat vezényelt ki és betontömböket helyezett el az egyetem körül, ahol a Szaleh-ellenes tüntetők rendszerint gyülekeznek.

Forrás: internet

A jemeni főváros eme pontján az elmúlt napokban nyugalom uralkodott, jóllehet az előző hetekben országszerte heves összecsapásokat vívtak az arab országot 32 éve irányító Szaleh hívei és ellenfelei. Az összetűzések 27 emberéletet követeltek.
   Jemen fővárosában pénteken több százezren tüntettek az államfő lemondását követelve, de a kormány is meg tudott mozgatni százezer embert a maga oldalán.
        "Ez egy korrupt, elnyomó rendszer, és Isten arra szólít minket, hogy szabaduljunk meg tőle - mondta egy ellenzéki hitszónok. A másik gyűlésen a tömeg azt skandálta, hogy "lázadást nem, káoszt nem, stabilitást igen".
    Az ellenzék közben bejelentette, hogy Száleh elnök elvetette javaslatukat, amely a lemondása árán lehetővé tette volna a válság megoldását. Az ellenzék egyebek között az államfő év vége előtti távozását követeli, amit ő hevesen elutasított. Az elnök kitart amellett, hogy 2013-ig szóló mandátumát követően nem jelölteti magát újra, és nem akarja a hatalom örökléses módon történő átadását sem.
Forrás: MTI/Reuters
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS