Életveszélyes hernyófajtól rettegnek Németországban

2012. április 26., 08:52
BERLIN. Mérgével akár halált is okozó hernyófaj szaporodott el Németországban. A rovar legveszélyesebb fegyvere az egész testét elborító szőre.

Újabb csapással kell megbirkózniuk a németeknek. Az ország 9 tartományában készültséget rendeltek el egy nagy mértékben elszaporodott, rendkívül veszélyes, mérgével akár halált is okozó hernyófajta miatt.  A tölgy búcsújáró lepke (Thaumetopoea processionea) pókhálóhoz hasonlító fonalakat hagy maga után. Április végén szokott felbukkanni Németországban. Idén  hihetetlenül nagy mennyiségben lepte el az erdőket és a füves játszótereket.

Ennek a mintegy két centiméteres hernyónak legveszélyesebb fegyvere az egész testét elborító szőre, amely a thaumetopoeín elnevezésű mérget bocsátja ki. A toxikus anyag az embernél allergiás reakciót válthat ki - a bőrpírtól egészen az asztmatikus rohamig. Az sem kizárt, hogy az immunrendszer összeomlását idézi elő. 

Szárazság és szél esetén a levedlett hernyóbőrök tömegesen szállnak az erdőben, és megtapadnak a ruházaton valamint a bőrön - magyarázza egy brandenburgi erdész.

Az eredetileg Dél- és Közép-Európában honos lepke a száraz tavaszoknak köszönhetően terjedt el északabbra is. A hernyók ugyanis április-májusban vedlenek, és ekkor érzékenyek a nedvességre. Ha nincs csapadék, szinte semmi sem tartóztathatja fel őket. 

Ahol járhatatlan az erdő - az erdészek sárga figyelmeztető táblákkal próbálják meg tájékoztatni a lakosságot a veszélyről. Más megoldás nemigen létezik.

Az alattomos hernyófaj főleg a tölgyesekben szedi áldozatait, de akár a játszótereken is támadhat. Azt ajánlják a szabadban tartózkodóknak, hogy elsősorban a nyakukat, kezüket és lábukat takarják be. Az illetékesek arra is figyelmeztetnek, hogy ha mégis érintkezett valaki a hernyókkal azonnal zuhanyozzon le, és allergiás reakció esetén ne habozzon felkeresni az orvosi rendelőt!

Forrás: topky.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS