Csaknem a 2004-es károkkal felérő pusztítást végzett a tátrai szélvihar

hirek.sk 2014. május 18., 09:08
PODBANSZKÓ. A Tátrai Nemzeti Parkban keletkezett kár mértéke csaknem felér a 2004. november 19-i szélvihar okozta pusztítással – mondta Peter Žiga környezetvédelmi miniszter Podbanszkón. Az ítéletidőnek mintegy 100 ezer fa esett áldozatául.

„Ez a szélvihar valamivel kisebb kárt okozott a tátrai növényzetben, mint a 2004-es. Az első becslések szerint hozzávetőleg 80 ezer köbméter, azaz hozzávetőleg 100 ezer fában esett kár. Viszont a turistautakon és egyéb utakon keletkezett kár, valamint a tátrai közlekedési lehetőségek megromlása tekintetében a pusztítás hasonló a 2004-es szélviharhoz“ – mondta Peter Žiga környezetvédelmi miniszter, majd hozzátette: a pusztítás epicentruma Felsőhágiban (Vyšné Hágy) volt.

A Podbanszkó (Podbanské) és Felsőhági között járhatatlanná vált főutat a tervek szerint a jövő hét folyamán adják át ismét a forgalomnak. „Meg szeretném kérni Magas-Tátra lakóit és a turistákat, hogy tartsák tiszteletben az illetékesek utasításait és saját épségük megőrzése érdekében az elkövetkező napokban ne lépjenek az erdő területére” – hangsúlyozta a miniszter.

„Legnagyobb nemzeti parkunkban rendkívüli helyzet állt elő, éppen ezért a kárfelmérést követően kész vagyok rendelkezésre bocsátani minden, a Környezetvédelmi Alapban megtalálható, a tátrai növényzetben és a turistautakban esett kár felszámolásához elengedhetetlen forrást” – jelentette ki a környezetvédelmi tárca vezetője.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS