HIRDETÉS

Beperelte Burgenland tartományt a vagyonkezelő a kismartoni Esterházy-kastély miatt

2011. január 19., 23:21
AUSZTRIA. Beperelte a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastély vagyonkezelője a korábbi haszonbérlőt, Burgenland tartományt - számolt be az osztrák sajtó.

AUSZTRIA. Az Esterházy alapítványok vagyonát kezelő gazdasági társaság, az Esterházy Vállalkozások (EGB) szerint a tartomány nem tett eleget állagmegőrzési kötelezettségének, ezért az épületben károk keletkeztek. Az EGB több mint tízmillió euró kártérítésre tart igényt. A folyamatban lévő bírósági eljárásra tekintettel részleteket egyik fél sem közölt. A tartományi elöljáróság viszont jelezte, hogy szeretné peren kívül rendezni a vitát. Az első tárgyalás márciusban várható.


Az alapítványokat 1994-2004 között hozta létre Esterházy Melinda, az utolsó kormányzó herceg, Esterházy Pál özvegye a családi vagyonrészek együtt tartásának és a kulturális javak megőrzésének céljával. A vagyonkezelő társaságot 2000-ben alapították meg. A barokk kastélyt egy éve, 2010. január elseje óta üzemelteti ismét az erdő- és mezőgazdasággal, ingatlankezeléssel és kulturális programok szervezésével is foglalkozó EGB. A főépületben ma múzeum és egy újonnan kialakított kávézó, a kastélyhoz tartozó valamikori gazdasági épületekben étterem működik. A kastély barokk freskókkal díszített dísztermében, ahol a XVIII. században az Esterházyak udvari karnagyaként Joseph Haydn is gyakran vezényelt hangversenyeket, ma is rendszeresen rendeznek koncerteket. Az EGB-hez tartozik még többek között a fraknói (Forchenstein) vár, a lakompaki (Lackenbach) kastélymúzeum és egy borgazdaság is. (MTI)
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS