cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. április 20., 19:13

A magyar költészet napját ünnepelték Dunaszerdahelyen - KÉPEKKEL

A mai napon a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ épülete előtt Petőfi Sándor: Anyám tyúkja című versének elmondásával ünnepelték A magyar költészet napját a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola tanulói, s velük együtt minden tanító, szülő, nagyszülő, testvér és iskola- illetve versbarát.

a-magyar-kolteszet-napjat-unnepeltek-dunaszerdahelyen-05
Galéria
+8 kép a galériában
A magyar költészet napját ünnepelték Dunaszerdahelyen
Fotó: Lacza Gergely

A látványos kezdeményezés szervezője Simon Anikó volt, aki egyszerre 350 tanuló versmondását „irányította” akár egy kórusvezető. Kellettek is a kézmozdulatok, mert ekkora gyerektömeg közös szavalását koordinálni kellett, a jelzések nélkül bizony elkalandoztak volna a verssorok.

a-magyar-kolteszet-napjat-unnepeltek-dunaszerdahelyen-08
A magyar költészet napját ünnepelték Dunaszerdahelyen
Fotó:  Lacza Gergely

A magyar költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük, az időjárás azonban csak most tette lehetővé, hogy egy szép, napsütötte délelőttön ily módon a szabadban is tisztelegjünk költőink előtt. A 350 tanuló közös szavalata előtt a nagyobb diákok két csoportja mondta el Petőfi: A magyar nemzet és Magyar vagyok című költeményeit, majd Simon Anikó a következő szavakkal fordult a közönség felé:

Ezen a napon ünnepeljük meg magyar költőinket, akik annyi sok szép verssel örvendeztetnek meg bennünket. Ezek a versek végigkísérik egész életünket. Óvodásként megtanuljuk Weöres Sándortól Éj-mélyből fölzengő / - csing-ling-ling – száncsengő... Aztán szavaljuk József Attilával együtt: Már egy hete csak a mamára gondolok... Ha szerelmesek vagyunk, házasságot kötünk, akkor Radnóti soraival szerelmünk rejtett csillagrendszerét kutatjuk. De büszke magyar emberként mindannyiunknak ott dobog a szívében Vörösmarty Szózata, a »Hazádnak rendületlenűl. Légy híve, oh magyar.« És március tizenötödike nem lehet meg Petőfi Sándor Nemzeti dala nélkül. Ebben az évben a költészetnapi közös szavalatunkra Petőfi Sándor versét választottam, hiszen ebben az évben ünnepeljük a költőóriás születésének 200. évfordulóját. Nagyon-nagyon köszönjük neki a sok-sok szép megírt verset, és közös szavalatunk legyen az ő születésnapi ajándéka. Petőfi Sándor, Isten éltessen!”
a-magyar-kolteszet-napjat-unnepeltek-dunaszerdahelyen-02
A magyar költészet napját ünnepelték Dunaszerdahelyen
Fotó:  Lacza Gergely

Ezután Simon Anikó vezetésével nemcsak a 350 tanuló, hanem szinte az összes megjelent együtt mondta el Petőfi: Anyám tyúkja című versét.

 

a-magyar-kolteszet-napjat-unnepeltek-dunaszerdahelyen-01
Galéria
+8 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.