2021. május 15., 13:53

Régi pozsonyi családokról nyit kiállítást a Pozsonyi Kifli

Kilenc régi pozsonyi család fotóiból és történeteiből nyit kültéri (pop up) kiállítást május 18-án 18 órakor a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás az Óvárosháza udvarán.

Régi pozsonyiak vagyunk
Médialapozó
Fotó: Pozsonyi Kifli Polgári Társulás

A Pozsonyi Városi Múzeummal együtt szervezett, Ich bin ein Pressburger – Ich bin eine Pressburgerin / My sme starí Prešporáci / Régi pozsonyiak vagyunk című, német, szlovák és magyar nyelvű kiállításon

Aich Péter, Bertha Mária, Brogyányi Mihály, Holényi Gergő, Peter Janoviček, Kálmán László, Samarjay Zoltán, Monika Schweighofer és Marta Sovincová mutatja be családja történetén keresztül a város múltját és a helyiek identitását.

A Pozsonyi Kifli tavaly decemberben volt tízéves. Az elmúlt esztendőkben az online, kiadói és rendezvényszervezési tevékenység mellett több pozsonyi család hagyatékát digitalizálta és dolgozta fel. E családok a Pozsonyhoz való aktív kötődésükkel a helyi többnemzetiségű hagyományt képviselik.

Régi pozsonyiak vagyunk
Kép forrása: Pozsonyi Kifli Polgári Társulás archívuma

A sokszor nagyon különleges kordokumentumok, fotográfiák és családi történetek pressburger családok leszármazottainak nagylelkű felajánlásaiból kerültek az egyesület gyűjteményébe, s ezáltal közkinccsé váltak.

„Ezekből az együttműködésekből a későbbiekben szorosabb munkakapcsolatok, barátságok születtek.

Az ajándékozók közül sokan ma már a társulás tagjai és munkatársai

 – nyilatkozta a kiállítás egyik kurátora, ifj. Papp Sándor történész, a Kifli társalapítója.

A harminc panelből álló, Szabó Réka grafikus látványtervei alapján készült kültéri kiállítás az Óvárosháza udvarán tekinthető meg május 18-tól május 30-ig.

A rendezvényt a Kisebbségi Kulturális Alap, a Tatra Bank Alapítvány és a Szlovák Gázművek Alapítványa támogatta.

Régi pozsonyiak vagyunk
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék