Randevú a múzeumban – interaktív tematikus tárlatvezetés felnőtteknek a Galántai Honismereti Múzeumban

Galántai Honismereti Múzeum
Esemény kezdete

A Galántai Honismereti Múzeum különleges programmal készül a közelgő Valentin napra. 2023. február 11-én szombaton délután az állandó kiállítások megtekintésekor a régi idők városi és falusi randevúzási módjaira fókuszálnak a tárlatvezetők. A látogatók elsajátíthatják a legyezőnyelv alapjait, megismerkedhetnek a szerelmi mágia praktikáival és szerelmi bájitalt is készíthetnek.

Galántai Múzeum

A Galántai Honismereti Múzeumban tavaly rendezték meg először A randevú a múzeumban elnevezésű programot, amelynek sikere messze felülmúlta a szervezők elképzeléseit. A muzeológusok idén újra teret biztosítanak egy izgalmas randevúnak, melyre szeretettel várnak mindenkit, akik a történelem speciális szegmensére kíváncsiak. A látogatókat izgalmas témákkal várják több kiállítóteremben is.

Beszél Ön legyezőül? – A legyező sosem volt egy egyszerű hűsítésre szolgáló használati tárgy, divatos kiegészítő vagy státusszimbólum. A fiatal hölgyek kommunikációs eszköze volt, amelynek segítségével titokban tudtak üzenni hódolóiknak a különböző társadalmi eseményeken. A Polgári lakáskultúra c. kiállításban a legyezőnyelv rejtelmeibe vezetik be a múzeum munkatársai a látogatókat.

Szerelmi mágia – Varázslások, jóslások és különböző mágikus szertartások természetes részét képezték a falusi élet mindennapjainak is, és elvitathatatlan a paraszti kultúrának ez a fajta öröksége. A mágia jelen volt az emberi lét körforgásában, és áthatotta az élet különböző területeit. Érintette az emberi kapcsolatokat is. A szerelmi jóslások arra a meggyőződésre alapoztak, hogy minden eladósorban lévő lánynak a végzet elrendelt egy férfit. A szerelmi jóslások által – ha azt a megfelelő módon a megfelelő időben végezték – megtudhatták, ki az a férfi. A Randevú a múzeumban program résztvevői az etnográfiai kiállítási részben többet is megtudhatnak a szerelmi jóslásokról.

Ha a nő meg akart szerezni egy férfit, vagy meg akarta erősíteni a kapcsolatukat, akkor különböző mágikus szertartásokat végzett. Ételeket és italokat kevert, amelyet aztán „megétetett” a kiszemelt férfival. A múzeum gyönyörű gyógyszertári bútoregyüttese kiváló hátteret biztosít majd a mágikus receptek tanulmányozására és egy szerelmi bájital keverésére.

Hogyan flörtöltek a fiatalok a legyezők segítségével a múltban? Hogyan működött a szerelmi mágia? A látogatók választ kapnak ezekre a kérdésekre, ha jelentkeznek a közelgő szerelmesek napja alkalmából rendezett interaktív tematikus tárlatvezetésre, melyre 2023. február 23-án, szombaton kerül sor a Galántai Honismereti Múzeum főépületében. Magyar csoportok az alábbi időpontokban indulnak: 15:30, 16:30 és 17:30, szlovák nyelvű vezetés 15:00, 16:00 és 17:00 órakor kezdődik.

Belépődíj 2€/fő. A látogatók száma korlátozott, ezért a szervezők javasolják az időpontfoglalást az alábbi nyomtatványon keresztül: https://forms.gle/fPDDvivcFoHhR7EK7

Bővebb tájékoztatás a múzeum honlapján és a közösségi hálón található. www.muzeumgalanta.sk/hu/ www.facebook.com/muzeumgalanta